Uutiset

Prosentit ovat alkoholilain kuuma peruna — "Äänestäjäkunnassa on raivoraittiita ja rapajuoppoja"

0,8 prosenttiyksikön muutos kaupoissa, kioskeissa ja huoltamoilla myytävissä alkoholituotteissa on vaikein pala eduskunnalle, kun se myöhemmin päättää alkoholilain uudistuksesta.

Uuden alkoholilain olennaisimpiin muutoksiin kuuluisivat kaupoissa myytävät nykyistä vahvemmat oluet, siiderit ja lonkerot. Eli nykyinen 4,7 prosentin alkoholipitoisuus saisi nousta 5,5 prosenttiin.

Lisäksi ravintoloiden aukioloajat vapautettaisiin ja käsityöläisoluiden valmistajat saisivat myydä tuotteitaan suoraan valmistuspaikalta.

Eduskunta kävi tiistaina lähetekeskustelun lakiuudistukseen liittyen, ja juuri kaupoissa myytävän alkoholijuoman väkevyys aiheutti suurimman porun. Lakiuudistuksen muu sisältö sai sen verran kehuja, että prosenttirajojen ulkopuolella eduskunnassa voi hyvin syntyä yhteisymmärrys.

Sen sijaan vahvempien juomien päätyminen kauppoihin vaikuttaa vähintäänkin epävarmalta.

-Ihmiset voivat yhä hakea Alkosta vahvemmat juomat. Täällä ei voida tehdä lakia, joka johtaa useampien ihmisten kuolemaan, Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen sanoi.

THL:n arvion mukaan alkoholiin liittyviä kuolemantapauksia olisi lakimuutoksen takia vuodessa 150 nykyistä enemmän ja sairaalahoitojaksoja 1 500 nykyistä enemmän. Juuri eri asiantuntijoiden kritiikki on vaikuttanut monen kansanedustajan linjaan.

-Miksei asiantuntijoita ole kuultu lain valmistelussa? Terveyspolitiikka häviää. Keppana vaihtuu neloseen ja haitat vaan kasvavat, kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.) puhui.

-Alkoholihaitat kasvavat. Työpaikkoja syntyy lisää lähinnä sosiaali- ja terveysalalle ongelmien lisääntyessä, Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) kertoi.

Prosenttirajojen kasvattamista puolustettiin lähetekeskustelussa muun muassa sillä, että holhousta vähennettäisiin, viinaralli Viroon vähenisi ja ravintola- sekä pienpanimoalat pärjäisivät paremmin.

-Eikö uskota, että aikuistenkin juomakulttuuri voi muuttua? Nuorten keskuudessa raittiiden määrä on kasvanut, Sari Sarkomaa (kok.) totesi.

-Ravintola-ala hyötyisi muutoksista ja viinaralli vähenisi. Vuosittain menetetään viinarallin takia 160 miljoonaa euroa verotuloja. Niille rahoille olisi käyttöä, Sinuhe Wallinheimo (kok.) sanoi.

Erityisesti oppositio muistutti samalla, että muutokset voivat myös johtaa juomisen vähenemiseen ravintoloissa.

Lähetekeskustelusta paistoi läpi se, että monessa puolueessa mielipiteet jakautuvat lakiuudistuksen suhteen puolesta ja vastaan. Hallituspuolueista löytyy vastustusta ja oppositiosta jonkin verran kannatusta.

-Kannatan hallituksen esitystä. Toivottavasti se ei kaada esitystä. Tämä on alueellisen tasa-arvon kannalta tärkeätä. Jossakin Alko on sadan kilometrin päässä ja tunnustan, että puhun nyt myös omasta asiastani, Markus Mustajärvi (vas.) sanoi.

Keskustelun aikana myös muistutettiin useaan otteeseen, että alkoholipolitiikan teko on Suomessa vaikeata.

-Äänestäjäkunnassamme on sekä raivoraittiita että rapajuoppoja. Päätöksenteko on tämänkin takia vaikeata, Kimmo Kivelä (sin.) kertoi.

Alkoholilain uudistus menee seuraavaksi valiokuntakäsittelyyn ja palaa sen jälkeen täysistuntoon päätöksentekoa varten. Kasanedustajilla on ainakin ensimmäisessä käsittelyssä vapaat kädet äänestää omantuntonsa mukaan ilman puolueensa eduskuntaryhmän ryhmäkuria

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic