Uutiset

Protesteja Yhdysvaltain Minneapolisissa pidätetyn mustan miehen kuoltua poliisin käsissä

Poliisi oli painanut polvellaan miestä kaulasta usean minuutin ajan. Tämä oli sanonut, että hän ei pysty hengittämään.
Protestoijat osoittivat mieltään tiistaina Minneapolisissa paikalla, jossa musta mies kuoli poliisin käsissä. Kuva: epa08446264
Protestoijat osoittivat mieltään tiistaina Minneapolisissa paikalla, jossa musta mies kuoli poliisin käsissä. Kuva: epa08446264

Yhdysvaltain Minneapolisissa erotettiin tiistaina neljä poliisia virasta sen jälkeen kun aseeton musta mies oli kuollut heidän käsissään. Tapahtumasta kuvattiin video, jossa mies makasi kadulla ja poliisi painoin polvellaan häntä kaulasta usean minuutin ajan. Mies sai sanotuksi: ”En pysty hengittämään”.

Tunteja poliisien erottamisen jälkeen tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat kaduille tapahtumapaikalle rauhanomaiseen protestiin. Monilla protestoijilla oli kasvoillaan maski koronavirusvaaran takia.

Kokoontuminen muuttui kuitenkin levottomaksi illan hämärtyessä, kun mellakkavarusteissa olleet poliisit ampuivat kyynelkaasua ja protestoijat heittelivät poliiseja vesipulloilla ja muilla esineillä, kertoi Minneapolis Star-Trubune -lehti.

Protestoijat vahingoittivat myös muun muassa poliisiautoa. Levottomuudet näyttivät laantuneen pimeän tultua ja sateen alettua.

Minneapolisin poliisipäällikkö Medaria Arradondo kertoi tiistaina, että liittovaltion poliisi FBI on aloittanut tutkimuksen mustan pidätetyn kuolemasta.

Pormestari sanoi rodulla olleen merkitystä

Pormestari Jacob Frey sanoi samassa tiedotustilaisuudessa, että riippumatta tutkimuksen lopputuloksesta oli selvää, että pidätetyn George Floydin kuolema oli perusteeton ja että tapahtumaan liittyi myös pidätetyn rotu.

– Se että on Amerikassa musta, ei saa olla syynä kuolemantuomioon, pormestari sanoi.

– Katselimme viiden minuutin ajan kuinka valkoinen poliisi painoi polvellaan mustan miehen kaulaa. Viisi minuuttia. Kun joku pyytää apua, häntä pitää auttaa.

Myöhemmin Twitterissä Frey sanoi poliisien erottamista oikeaksi teoksi.

Tapauksesta tulee mieleen vuonna 2014 tapahtunut Eric Garnerin kuolema. Aseistamaton musta mies kuoli New Yorkissa poliisin kuristusotteessa, vaikka hän sanoi, että hän ei pysty hengittämään.

Epäiltiin myyneen laittomasti savukkeita

Maanantaisessa tapauksessa poliisit olivat reagoineet laitonta kauppaa koskevaan hälytykseen löytäen tuntomerkkeihin sopivan miehen tämän autosta. Poliisien mukaan Floydin noustua autosta tapahtui käsikähmää ja Floyd pantiin käsirautoihin.

Kännykkävideossa näytetään, miten poliisi painaa Floydin maahan painaen tätä kaulasta polvella ja Floyd sanoo useaan otteeseen, että hän ei pysty hengittämään.

Sivustaseuraajat vaativat poliisia päästämään miehen ylös. Usean minuutin kuluttua Floyd hiljenee ja lakkaa liikkumasta. Mies vietiin ambulanssilla sairaalaan, missä hänen kerrottiin kuolleen.

Poliisin mukaan Floydin epäiltiin myyneen kadulla laittomasti savukkeita.

Uusimmat

Fingerpori

comic