Uutiset Tampere

PS-nuoret kaatoivat emopuolueen ajaman sääntömuutoksen – Halla-aho: Puoluehallitus ratkaisee, mitä tehdään

Perussuomalaisten nuorisojärjestö torjui Tampereella sääntömuutoksen, joka olisi antanut emopuolueelle halutessaan mahdollisuuden puhdistaa nuorisojärjestö etnonationalisteista.
Tomer Souranto (vas.), Iisak Selin ja Toni Saarinen toivat kokouspaikalle styroksista tehdyn hautakiven. Kuva: TIMO MARTTILA
Tomer Souranto (vas.), Iisak Selin ja Toni Saarinen toivat kokouspaikalle styroksista tehdyn hautakiven. Kuva: TIMO MARTTILA

Perussuomalaisten nuorten yleiskokous hylkäsi lauantaina Tampereelle sääntömuutoksen, joka olisi mahdollistanut sen, että emopuolue voisi halutessaan erottaa nuorisojärjestön jäseniä.

Sääntömuutos olisi vaatinut kaksi kolmasosaa äänistä. Sen puolesta äänesti 56 ja vastaan 45, joten ehto ei täyttynyt.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi kokouspaikalta nopeasti poistuessaan, että puoluehallitus ratkaisee, mitä jatkossa tapahtuu.

– Meillä on kaikki mahdollisuudet pöydällä, katsotaan mitä tapahtuu. Sanotaan, että tämä olisi ollut pienimmän riesan tie, jos sääntömuutos olisi hyväksytty, Halla-aho sanoi.

Kovimpana ja nyt ehkä todennäköisimpänä vaihtoehtona on se, että puolue katkaisee siteensä nuorisojärjestöön. Se merkitsi nuorisojärjestön rahahanojen sulkeutumista ja sitä, ettei se enää voisi käyttää puolueen tunnuksia.

Sääntömuutosta kannattanut nuorisojärjestön puheenjohtaja Asseri Kinnunen sanoi, että järjestön hallitus miettii, mitä seuraavaksi tehdään.

– Mitä puolue tekee, sitä kannattaa kysyä puolueelta. Halla-aho ei kokouksessa kertonut sitä tarkkaan.

Hän piti harmillisena, että sääntömuutos hylättiin.

– Tässä ei ollut kysymys minun puheenjohtajuudestani, hän vastasi kysymykseen, jatkaako hän järjestön johdossa.

Sääntömuutos olisi rajannut perussuomalaisten nuorisojärjestön äänivaltaisen jäsenyyden vain puolueen jäsenille, joiden pitää olla vähintään 18-vuotiaita.

Tarkoituksena on ottaa nuorisojärjestö tiukasti puolueen otteeseen, jotta ihmisten ihonväriä ja sukujuuria suomalaisuuden määrittelyssä korostavat etnonationalistiset ja fasismille flirttailevat jäsenet eivät enää pilaisi puolueen julkisuuskuvaa.

Hautakivi mielenosoituksena

Sääntömuutosta vastustavat Tomer Souranto, Iisak Selin ja Toni Saarinen raahasivat kokouspaikalle styroksista tehdyn hautakiven, jossa luki perussuomalaisen nuoret 1997–2010. Kolmikko tunnustautui etnonationalisteiksi Sourantoa lukuun ottamatta

– Todennäköisesti järjestö kaatuu tähän. Emopuolue katkaisee yhteydet nuorisojärjestöön, ellei kaikki ollut bluffia. En usko, että oli bluffia, Selin sanoi.

Etnonationalisteihin lukeutuva Matti Haapala piti etukäteen selvänä, että emopuolue katkaisee yhteytensä nuorisojärjestöön, jos sääntömuutos hylätään.

– Aika varmasti se tullaan toteuttamaan. Muutenhan puolue menettää kasvonsa uhittelun myötä.

Haapalan mukaan aika näyttää, onko puolueella rohkeutta olla tulevaisuudessa ilman nuorisojärjestöä.

– Uskon, että tässä tapahtuu samalla lailla kuin ruotsidemokraateilla. Siellä perustettiin tilalle uusi järjestö. Uskon, että niin käy meilläkin 70 prosentin todennäköisyydellä.

Varapuheenjohtaja erosi

Lisämausteen kokoukselle toi se, että PS-nuorten toisena varapuheenjohtaja toiminut Toni Jalonen ilmoitti viime viikonloppuna Virossa Etnofutur-tapahtumassa olevansa fasisti.

Jalonen saapui lauantaina PS-nuorten kokouspaikalle ja kertoi äänestäneensä sääntömuutosta vastaan.

– Jäsenistö äänesti demokraattisesti. En lähde arpomaan, mitä puolue nyt tekee. Jos puolue haluttaa toteuttaa uhkauksensa, se on sen asia.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos ilmoitti Jalosen Viron-puheen jälkeen, että Jalonen erotetaan puolueesta puolueen vastaisen toiminnan takia.

Jalonen ja nuorisojärjestön kolmas varapuheenjohtaja Tomer Sourantoilmoittivat alkuviikolla jättäneensä paikkansa nuorisojärjestön puheenjohtajistossa.

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho on korostanut, ettei puolue aja minkäänlaista rotuerottelupolitiikkaa ja ettei puolueessa suvaita fasismia eikä natsismia.

Avustukset vaarassa

Nuorisojärjestö sai tälle vuodelle valtionavustusta 91 000 euroa. Ilta-Sanomien mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää, johtavatko Jalosen fasistipuheet joihinkin toimiin tämän vuoden avustuksen suhteen.

Viime vuonna PS-nuoret menetti 115 000 euron tukensa, koska sen katsottiin rikkoneen nuorisolain tavoitteita. Syynä oli Jalosen tviitti, jossa hän kehotti äänestämään eurovaaleissa perussuomalaisia, jottei Suomen tulevaisuus näyttäisi tummaihoisten maalta.

Uusimmat

Fingerpori

comic