Uutiset

Psykiatri, kirjailija ja jazz-muusikko – 82-vuotiaana kuollut Claes Andersson vaikutti yhteiskunnan eri kentillä

Suomenruotsalainen kulttuurivaikuttaja toimi kansanedustajana kolmella vuosikymmenellä.
82-vuotiaana kuollut Claes Andersson oli 1960-luvulla nostamassa esille asunnottomien, mielenterveysongelmaisten ja vankien elinolosuhteita. Kuva: MEERI UTTI
82-vuotiaana kuollut Claes Andersson oli 1960-luvulla nostamassa esille asunnottomien, mielenterveysongelmaisten ja vankien elinolosuhteita. Kuva: MEERI UTTI

82-vuotiaana kuollut Claes Andersson tuli elämänsä aikana tunnetuksi politiikan ja kulttuurin vaikuttajana.

Helsingissä vuonna 1937 syntynyt suomenruotsalainen Claes-Johan Rudolf Andersson valittiin kansanedustajaksi vuonna 1987 ja toimi tehtävässä vuoteen 1989 asti.

Andersson oli mukana perustamassa Vasemmistolliittoa 90-luvun taitteessa ja toimi puolueen ensimmäisenä puheenjohtajana vuosina 1990–1998. Hän oli Vasemmistoliiton presidenttiehdokas vuoden 1994 vaaleissa ja Paavo Lipposen ensimmäisen hallituksen kulttuuriministeri vuosina 1995–1998.

Andersson teki paluun politiikkaan vuonna 2007, jolloin hän nousi eduskuntaan uudelleen vasemmistoliiton riveissä. Hän jätti kansanedustajan tehtävät terveyssyistä seuraavana vuonna.

Andersson oli monipuolinen taiteilija, joka soitti jazz-pianoa ja kirjoitti elokuvakäsikirjoituksia. Andersson kirjoitti lähes 30 kirjaa ja runokokoelmaa, ja hänelle myönnettiin taiteilijan valtionpalkinto kuudesti.

Andersson työskenteli myös psykiatrina. Hän oli 1960-luvulla perustamassa Marraskuun liikettä, joka toimi aktiivisesti asunnottomien alkoholistien, mielenterveysongelmaisten ja vankien eliolosuhteiden parantamiseksi.

Andersson työskenteli nuorena lääkärinä muun muassa Tammisaaren keskusmielisairaalassa, Hesperian sairaalassa ja ylilääkärinä paljon mediahuomiota saaneessa Veikkolan parantolassa.

Yksi Anderssonin viimeiseksi jääneistä haastatteluista julkaistiin maaliskuussa 2019 Voima-lehdessä, jossa hän puhui Trumpista, ilmastonmuutoksesta ja kuolemasta. Tuolloin Andersson kertoi, ettei usko kuolemanjälkeiseen.

”Tietoisuus lakkaa ja ruumis ei ole enää olemassa. Tietysti joku tietoisuus sinusta säilyy jonkun toisen ihmisen muistissa, tai joku lukee jonkun rivin, jonka olet joskus kirjoittanut, mutta itse on poissa tästä maailmasta. Minä en jaksa innostua näistä kuoleman jälkeisistä fantasioista”, hän sanoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti