Uutiset

Psykologiliitto tyrmistyi – sote-keskuksiin ei tulisi psykologeja – "Valinnanvapauteen pitäisi kuulua keskusteluhoito"

Psykologiliitto tyrmistyi huomatessaan, että psykologit puuttuvat kokonaan sote-uudistuksen palvelukuvausasiakirjasta ja siten niistä palveluista ja henkilökunnasta, jota tuleviin sote-keskuksiin esitetään.

Sote-keskusten pitäisi tarjota ihmisille erityisesti perustason palveluita siten, että monet vaivat saataisiin hoidettua kerralla kuntoon.

-Ihminen on kokonaisuus. Siitä olisi suurta hyötyä, jos sote-keskuksiin voisi omalla ajanvarauksella mennä ilman diagnoosia keskustelemaan psykologin kanssa. Se ei edellyttäisi, että olisi jokin sairaus tai mielenhäiriö. Moni kohtaa elämässään erilaisia kriisejä, ihmissuhdeongelmia tai mielialan vaihtelua, josta olisi hyvä puhua ammattilaisen kanssa. Valinnanvapauteen pitäisi kuulua keskusteluhoito, Psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola sanoo.

Psykologiliitto korostaa, että mielenterveys on keskeinen osa perusterveydenhuoltoa.

-Mielenterveysongelmat ovat keskeinen syy työkyvyttömyyseläkkeisiin ja sairauspoissaoloihin. Ne aiheuttavat suuria taloudellisia ja inhimillisiä kustannuksia, liitto toteaa tällä viikolla antamassaan lausunnossa.

Ahtola korostaa, että sote-keskuksien palvelukuvauksen mukaan niissä pitäisi muun muassa edistää työkykyä ja ehkäistä itsemurhia.

-Nyt kuitenkin asiantuntijat näihin töihin puuttuvat. Psykologi on myös yhteistyökumppani muulle henkilökunnalle, hän sanoo.

Erikoistason palvelua voi tulla

Sote-keskuksesta saisi myös erikoissairaanhoidon palveluja vähintään kahdelta erikoisalalta. Maakunnat saavat näillä näkymin päättää, mitä erikoisaloja ne ovat. Kokonaisvastuu hoidosta olisi sote-keskuksen yleislääkärillä.

Maakunta voisi siis halutessaan velvoittaa sote-keskuksia tarjoamaan erikoistason psykiatriaa, mutta se ei olisi sama asia kuin perustason palvelu.

-Erikoisalan hoito koskee sairauksia ja mielen häiriöitä. Se on eri asia kuin se, että voisi omalla ajanvarauksella ilman diagnoosia mennä psykologin vastaanotolle. Nykyisin psykologeja toimii neuvoloissa, kouluterveydenhuollossa, YTHS:ssä ja työterveyshuollossa. Tämä yhteistyö toimii, Ahtola kertoo.

Psykologien palkkaaminen sote-keskuksiin lisäisi jonkin verran palveluiden tuottajien kustannuksia. Ahtola ei kuitenkaan pidä psykologien ottamista mukaan vahvuuteen erityisen kalliina ratkaisuna.

-En tiedä, miten se olisi sen kalliimpaa kuin muidenkaan asiantuntijoiden palkkaaminen. Sote-keskuksiin on palkattava tarvittavat asiantuntijat vastaamaan palvelutarpeeseen.

Psykologiliiton mukaan yleislääkäreillä ei ole tarpeeksi osaamista psykososiaalisten hoitojen laajaan tarjontaan.

-Yleislääkäreillä ei kuitenkaan ole erityisasiantuntemusta nimenomaan lääkkeettömien psykososiaalisten hoitojen tarjontaan, jotka erimerkiksi Käypä hoito -suosituksen mukaisesti ovat yhtä tehokkaita lääkehoidon kanssa lievissä ja keskivaikeissa depressioissa, Psykologiliiton lausunnossa sanotaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic