Uutiset

Puheenjohtajatentissä Sipilä ja Rinne päässeet helpolla – keskustelu erittäin maltillista, eikä ketään ole haastettu kunnolla

Puoluejohtajien vaalitentit lähtivät käyntiin hallituksen eron jälkeen, kun Ylellä kohtaavat kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Toistaiseksi vaalikamppailu on kuulostanut haukottavan varovaiselta asemien tunnustelulta.
Pääministeri Juha Sipilä otti yhteen gallupkärjessä olevan sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen kanssa Ylen vaalitentissä. Arkistokuva. Kuva: Kari Pekonen
Pääministeri Juha Sipilä otti yhteen gallupkärjessä olevan sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen kanssa Ylen vaalitentissä. Arkistokuva. Kuva: Kari Pekonen

Brittiparlamentin brexit-väittelyiden jälkeen suomalainen vaalikamppailu on sivistynyttä, voisi jopa sanoa suoraan tylsää. Ylen vaalitentissä kohtaavat eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Tentti alkoi väittelystä sotesta. Nämä asiat nousivat esiin.

Sipilä sai läksytyksen toimitusministeristöstä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sai ripityksen tempustaan pyytää hallituksensa eroa vaalikauden lopulla. Jopa hallituskumppani kokoomuksen Petteri Orpo sanoi vetoa vaalitempuksi, kuten muutkin puheenjohtajat laajasti. Sipilää ripitys ei kuitenkaan hetkauttanut, vaan hän oli enemmänkin hyökkäyskannalla.

Rinteen terveys nostettiin esiin

Kannatusmittausten mukaan pääministeriksi suosikkina oleva Antti Rinne (sd.) joutui selvittämään vaaliväittelyssä terveydentilaansa ja olevansa kunnossa. Myös Sipilän keuhkoveritulppa ennen pääministerikautta käytiin läpi. Ministereiltä vaadittiin laajasti terveysselvityksiä. Rinne pysyi puolustuskannalla, eikä lähtenyt hyökkäyksiin. Häntä ei ole myöskään kunnolla haastettu.

Maakunnille laajaa tukea

Sotessa maakuntamalli tavalla tai toisella sai laajaa tukea halki puoluekentän. Myös vanhustenhoidon hoitajamitoitukselle tuli laajaa tukea. Sen rahamäärä arvioitiin monesta suusta noin 200 miljoonaksi euroksi vuodessa. Kun puheita kuuntelee, on ihme, miksi sotea ei saataisi yhteistuumin säädettyä käden käänteessä, niin vähän eroja suurista linjoista puolueiden välillä oli. Kokoomus olikin ainoa poikkeus maakuntamallin vastustajana ja laajan valinnanvapauden kannattajana.

Taistelu toisesta sijasta vaisua

Hallituspaikasta ja vaalien kakkossijasta kisaavat puolueet kokoomus, keskusta, vihreät ja perussuomalaiset haastoivat toisiaan aika niukasti. Orpo piikitteli välillä Sipilää, mutta muuten väittely oli varovaista.

Kasvisruoka

Kasvisruoan tarjoamiselle julkisessa palvelussa tuli tukea kaikilta muilta paitsi perussuomalaisten Jussi Halla-aholta ja sinisten Sampo Terholta. Muut olisivat valmiit lisäämään kasvisruoan osuutta.

Puolivälin arvio

Yhdeksän puheenjohtajan tentti on hidastempoinen. Dialogia ei synny puoluejohtajien kesken ja haastaminen on vaikeaa. Ei haastamiseen ole ollut monella haluakaan.

Näin he ovat pärjänneet

Juha Sipilä, keskusta

Ei häkeltynyt muiden osuvista väitteistä, että hallituksen ero oli vaalitemppu. Sipilää ei erosta huolimatta haastettu kunnolla. Pystyi esiintymään rennosti.

Petteri Orpo, kokoomus

Nokitteli Sipilää hallituksen erosta. Hyvin eri kannalla sotesta muiden kanssa, mikä ennustaa vaikeuksia hallitusneuvotteluihin. Esiintyminen rennompaa kuin monella muulla ja ulosanti selkeää. Päässyt liikaa ääneen suhteessa muihin.

Antti Rinne, sdp

Terveydentila haastettiin. Ei mikään karismaattisin esiintyjä, mutta osasi perustella sote-näkemykset. Ei joutunut epämukavuusalueelle, eikä tarvinnut venyä mihinkään. Ovatko muut jo luovuttaneet?

Sampo Terho, siniset

Pääsi vähän ääneen, se turhautti häntä.

Jussi Halla-aho, perussuomalaiset

Ei omimmillaan sote-asioissa, joissa hieman takelteli. Ei päässyt ainakaan tentin alussa puhumaan lempiaiheestaan maahanmuutosta. Luennoi analyyttisen viileään tapaan asiasta kuin asiasta.

Pekka Haavisto, vihreät

Maltillinen ja miellyttävä esiintyjä, tämän vaaliväittelyn perikuva. Ehkä siksi vetoaa muihinkin kuin vihreiden peruskannattajiin, joita hän ei juurikaan keski-ikäisenä valkoisena miehenä muistuta.

Li Andersson, vasemmistoliitto

Haastoi Orpoa moneen kertaan sotesta. Erottuu edukseen puheenjohtajajoukossa jo pelkällä energisellä olemassaolollaan. Rikkoo politiikan lasikattoja, säväyttää.

Anna-Maja Henriksson, rkp

Nosti toistuvasti esiin Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen. Kertoo siitä, missä ovat rkp:n äänestäjät. Valtakunnallinen visio puuttui.

Sari Essayah, kristillisdemokraatit

Vähän äänessä. Nosti esiin viiden valtakunnallisen sote-alueen vaihtoehdon.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti