Uutiset

Puigdemontin olinpaikka ei tiedossa – Katalonian aluehallinto uhmaa yhä Espanjaa

Osa Katalonian erotetun aluehallinnon edustajista vastustaa erottamistaan ja jatkaa työskentelyä Katalonian demokraattisen puolueen toimistolla.

Barcelonassa paikan päällä oleva Lännen Median toimittaja Maija Salmi kertoo, että toimittajat ja kuvaajat päästettiin puoluetoimistolle seuraamaan työskentelyä tänään puolilta päivin Suomen aikaa.

Esimerkiksi Katalonian kestävästä kehityksestä vastannut ministeri Josep Rull ilmoitti jo aiemmin työskentelevänsä normaalisti. Hän julkaisi tänään aamulla Twitterissä kuvan itsestään työpöytänsä ääressä.

Barcelonassa on tänään vallinnut varsin odottava tunnelma. Kuvaajat ja toimittajat parveilivat sekä Katalonian presidentin palatsin että puoluetoimiston edustalla jo varhain aamulla.

-Kaikki katsovat kännyköitä, polttavat tupakkaa ja pyörivät ympyrää, Salmi kertoi puoli yhdentoista aikaan Suomen aikaa.

Suurin mielenkiinto kohdistui siihen, saapuuko Katalonian erotettu aluejohtaja Carles Puigdemont työpaikalleen. Puigdemontia ei kuitenkaan näkynyt presidentin palatsilla eikä hän saapunut puoluetoimistolle.

-Hänen ei myöskään odoteta saapuvan puoluetoimistolle, eikä tiedetä, missä hän on. Kaikki täällä ovat epätietoisuuden vallassa, Salmi kertoo.

Myös mielenosoittajia paikalla

Presidentin palatsilla oli paikalla myös poliiseja. Salmen mukaan poliisi on määrätty saattamaan aluehallinnon erotetut jäsenet työpaikalle hakemaan henkilökohtaiset tavaransa ja varmistamaan, että nämä eivät jää töihin.

Espanja erotti Katalonian aluehallinnon johdon perjantaina. Mediatietojen mukaan Katalonian aluehallinto saattaa joutua syytteeseen jo tänään.

Katalonian presidentin palatsin eteen oli aamulla kokoontunut median edustajien lisäksi yksittäisiä mielenosoittajia.

-Paikalla oli pieni joukko Katalonian itsenäisyyden kannattajia sekä myös yhtenäisen Espanjan kannattajia, Salmi kertoo.

Katalonian lippuun pukeutunut paikallisen kuoron johtaja Elisenda Carrasco, 46, saapui paikalle antaakseen tukensa Katalonian tasavallalle.

-Olen täällä antaakseni tuen Katalonian tasavallalle. Minulla ei ole epäilystäkään siitä, että Kataloniasta ei tulisi itsenäinen valtio. Suomi on väkiluvultaan pienempi kuin Katalonia ja te olette itsenäisiä. Miksi me emme voisi olla?

Elisenda uskoi, että Katalonian aluehallinnon johtajat saapuvat tänään työpaikalleen, vaikka Espanjan keskushallinto on ilmoittanut peruuttavansa Katalonian autonomian, ja aluehallinnon johtaja asetetaan mahdollisesti syytteeseen.

-Kyllä he tulevat töihin. Olemme nyt itsenäisiä.

Päivitys klo 12.33. Lisätty tieto aluejohtaja Carles Puigdemontin olinpaikasta ja täsmennetty jutun ensimmäistä kappaletta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic