Uutiset

Puikot heilumaan hyvälle asialle

Jokioislainen Jaana Ihamäki yhdistää rakkaan harrastuksen ja hyväntekeväisyyden. Jaanan puikoissa on syntynyt muun muassa nuttuja Etiopiaan, villasukkia kodittomille, sytomyssyjä syöpäkuntoutujille ja paljon muuta.

– Nyt synnytysosastoilta on tullut kyselyjä vauvojen pipoista. Erityisesti Tyksissä niistä on ollut huutava pula. Tämän vuoksi haluan haastaa kaikki alueen käsityöläiset mukaan myssytalkoisiin, Jaana Ihamäki sanoo.

Keräyspiste Forssassa

Haaste kerää pipoja Hämeenlinnassa, Turussa ja Tampereella syntyville vauvoille.

-Soitan lähempänä ajankohtana synnärit läpi ja kartoitan akuuteimman tarpeen. Ensimmäistä erää varten odotan pipoja kesäkuun puoliväliin saakka.

Myssyjen keräyspisteenä toimii Kauppakadulla Forssassa sijaitseva Lankapiste. Jaana Ihamäki toimittaa lahjoitusmyssyt itse suoraan sairaaloiden synnytysosastolle.

-Lankapisteen lisäksi myös minulle saa tarvittaessa pipoja toimittaa. Annan myös apua ja ohjeita tarpeen vaatiessa. Minuun saa helposti yhteyden vaikka Facebookin kautta.

Ajan hyötykäyttöä

Keräyspipot lämmittävät sairaaloissa vastasyntyneiden ensihetkiä. Kotiutuessaan vauvat saavat ensimyssynsä omiksi.

-Käsityötaitoisille tämä on vaivaton tapa ilahduttaa. Yhdestä 50 gramman kerästä neuloo kolme pientä myssyä, joten kustannuksetkaan eivät muodostu suuriksi. Lisäksi yksikin pipo kasvattaa keräystä, Jaana Ihamäki rohkaisee.

Jaana Ihamäki työskentelee hoitoalalla ja tekee sivutoimisesti myös ompelijan työtä. Käsityöt ovat olleet hänen harrastuksensa aivan pikkutytöstä alkaen.

-Kutimet kulkevat aina mukanani. Kudon telkkaria katsoessa, bussimatkoilla, tauoilla tai jonottaessa. Tulen kiukkuiseksi, jos vain istun ja ihmettelen. Juuri vierailimme Paraisilla vanhempieni luona, ja yhden pipon tein menomatkalla ja toisen takaisin tullessa, Jaana kertoo.

Katso ohjeet vastasyntyneen pipon tekemiseen Seutu-Sanomien verkkosivuilta osoitteesta seutu-sanomat.fi!

Pipo vastasyntyneelle
Tarvikkeet: ohut ja pehmeä ns. vauvalanka ja sukkapuikot nro 2, 5 tai 3 (oman käsialan mukaan).Valmiin pipon mitat tulisi olla 13–14 cm (leveys) ja n. 14 cm (korkeus). – Luo 64 cm puikolle. Huom. työt tehdään suljettuna neuleena sukkapuikolla, joka puikolla siis 16 silmukkaa.- Neulo joustinneuletta (2 oikein, 2 nurin tai 1 oikein, 1 nurin) noin 2 cm.- Jatka sen jälkeen haluamallasi tavalla näillä 64 silmukalla.- Voit tehdä kuvioita, raitoja tai vaikka vain joustinneuletta koko matkan. – Jatka niin kauan kunnes työn korkeus on yhteensä 11 cm.Aloita kavennukset seuraavasti: – 1. kerros neulo 6 o, 2 o yhteen, näin neulotaan koko kerros loppuun, kaikki neljä puikkoa.- 2-3. kerros neulo aina oikein.- 4. kerros neulo 5 o, 2 o yhteen, näin neulotaan koko krs loppuun- 5-6. kerros neulo aina oikein.- 7. kerros neulo 4 o, 2 o yhteen, näin neulotaan koko kerros loppuun- 8.-9 kerros neulo aina oikein.Jatka kavennuksia näin, kunnes jäljellä on noin 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se lopuista silmukoista läpi. Päättele langat. Lähde: Jaana Ihamäki

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic