Uutiset

Punavihreät ja rkp esittävät Soinille aborttikannanotoista epäluottamusta – Soini nostaa hattua entiselle puolueelleen

Lindtman: Hallituspuolueiden edustajat joutuvat ottamaan kantaa naisten oikeuksien puolesta ilman, että samalla pitää ottaa kantaa koko hallituksen luottamukseen.
Soiniin kohdistuvasta epäluottamuksesta kertoivat eduskuntaryhmien puheenjohtajat Krista Mikkonen (vihr), Thomas Blomqvist (r.), Antti Lindtman (sd) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas).

Oppositio ei tee ulkoministeri Timo Soinin (sin.) aborttikannanotoista hallitukselle välikysymystä. Sen sijaan sdp, vasemmistoliitto, vihreät ja rkp esittävät budjettikeskustelun aikana Soinille henkilökohtaista epäluottamuslausetta.

Jos henkilökohtainen epäluottamuslause menisi läpi, koko hallituksen ei periaatteessa tarvitsisi erota, vaan ainoastaan ulkoministeri Timo Soinin.

– Meillä on se käsitys, että hallituspuolueissa on lukuisa määrä kansanedustajia, jotka eivät hyväksy Soinin toimintaa ulkoministerinä naisten oikeuksia vastaan, sanoi sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

– Uskomme, että esittämällä epäluottamuslause Soinille, hallituspuolueiden edustajien, etenkin edistyksellisten naisten, on helpompi äänestää naisten oikeuksien puolesta ilman, että samalla täytyy ottaa kantaa koko hallituksen luottamukseen, hän jatkoi.

Viikon päästä alkava budjettiviikko antaa Lindtmanin mukaan ajallisesti hyvän mahdollisuuden ottaa asia esille.

Koko oppositio ei epäluottamusta Soinille esitä, sillä siinä eivät ole mukana kristillisdemokraatit eivätkä Soinin entinen puolue perussuomalaiset.

– Hoitakoot asian keskenään. Soini ei ole enää perussuomalaisten jäsen, sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän tiedottaja Heikki Tamminen.

Ulkoministeri Timo Soini sanoi Lännen Medialle, että oppositiolla on täysi vapaus esittää hänelle epäluottamusta.

– Perusteita ei tietenkään ole, vaan tämä on politiikkaa.

”Perussuomalaisilla järki päässä tässä kysymyksessä”

Miltä tuntuu kun entinen puolueesi perussuomalaiset ei lähtenyt tässä asiassa muun opposition mukaan?

– Siellä on järki päässä tässä kysymyksessä. Siitä hatunnosto.

Soini kiisti Lännen Medialle, että hänen kielteinen aborttikantansa olisi naisten oikeuksien vastainen.

– Se on elämän puolesta, ei ketään vastaan.

Soini sanoi suhtautuvansa tulevaan luottamusäänestykseen hyvin levollisin mielin.

Lindtmanin mukaan Soini on toiminut ulkoministerinä toistuvasti naisten oikeuksia vastaan.

– Naisten oikeudet ovat paitsi ihmisoikeuskysymys, myös tärkeä osa Suomen ulkopolitiikkaa. Maailmassa, jossa naisten oikeuksia haastetaan, ei ole oikein, että Suomen ulkoministeri toimii vastoin Suomen ulkopoliittista linjaa ja toistuvasti naisten oikeuksia vastaan, Lindtman sanoi.

LIndtmanin mukaan epäluottamuksen esittäjillä on vakaa käsitys siitä, että eduskunnan enemmistö on sitoutunut naisten oikeuksien edistämiseen myös osana Suomen ulkopoliittista linjaa.

Viimeisin kohu syntyi Timo Soinin blogista, jossa hän tuoreeltaan iloitsi siitä, että Argentiina torjui lakiesityksen abortin saannin helpottamisesta.

Soini kirjoitti keväällä blogiinsa osallistuneensa Kanadassa abortin vastaiseen uskonnolliseen tilaisuuteen.  Hän totesi tehneensä sen yksityishenkilönä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti