Uutiset

Puola avasi nettirekisterin lasten hyväksikäytöstä tuomituista – satojen nimet ja kuvat julki

Puola on avannut internetiin avoimen rekisterin, jossa on 768 seksuaalirikokseen syyllistyneen nimet ja valokuvat.

Valkovenäläisen Belsat-uutissivuston mukaan suurin osa rekisteriin merkityistä henkilöistä on tuomittu alle 15-vuotiaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kansalaisoikeusjärjestö Liberties kirjoitti toissa keväänä verkkosivuillaan, että rekisteri suunniteltiin kaksijakoiseksi. Toinen sen tietokannoista on tarkoitettu viranomaisten sekä lasten ja nuorten kanssa työskentelevien käyttöön, ja toinen on tarkoitettu avoimeksi.

Avoimeen tietokantaan aiotaan kerätä tiedot henkilöistä, jotka ovat toistuvasti syyllistyneet lasten hyväksikäyttöön.

Ihmisoikeusjärjestö Helsinki Foundation for Human Rights kritisoi Libertiesin julkaisemassa kirjoituksessa rekisterin julkisuutta.

Järjestön edustajan mukaan avoin, jullkinen rekisteri ei ole tehokas keino vähentää seksuaalirikoksia, mutta sen sijaan se aiheuttaa ihmisissä tarpeetonta huolta ja monenlaisia ikävyyksiä tuomitun lähipiirille.

Libertiesin mukaan myös Puolan seksologien yhdistys vastustaa rekisteriä, koska katsoo sen vähentävän mahdollisuuksia järjestää seksuaalirikollisille hoitoa, mikä puolestaan vaikeuttaa näiden palaamista normaalin yhteiskunnan jäseniksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic