Uutiset

Puolueet ovat lupailleet OAJ:lle kasvuohjelmaa koulutukseen – järjestö vaatii perusopetukseen 200 miljoonaa euroa

OAJ kaipaa lisää rahaa perusopetukseen, jonne järjestö kaipaa muun muassa enemmän erityisopettajia. Kuva: Jukka Leinonen

Opettajien ammattijärjestö OAJ ry on tehnyt yhdessä Opettaja-lehden kanssa kyselyn eduskuntapuolueille koulutuskysymyksistä. Koulutus joutui kuluvan hallituskauden alussa julkisen talouden säästökuurin yhteydessä leikkauslistalle, ja nyt monet puolueet haluavat panna enemmän rahaa kouluihin.

Lähes kaikki eduskuntapuolueet vastasivat kyselyssä, että koulutukselle tarvitaan pitkän aikavälin kasvuohjelma rahoitustason nostamiseksi. Ainoastaan Sininen tulevaisuus ei ottanut tähän kysymykseen kantaa puolesta tai vastaan.

Puolueiden välillä on myös eroja. Oppivelvollisuuden ulottaminen toiselle asteelle, yksityisen varhaiskasvatuksen voitontavoittelun rajoittaminen sekä koulukohtainen opettajamitoitus saavat kannatusta erityisesti Sdp:ltä, vihreiltä ja Vasemmistoliitolta. Sen sijaan esimerkiksi kokoomus, keskusta eivät näitä kannata. Perussuomalaiset ja siniset rajoittaisivat voitontavoittelua varhaiskasvatuksessa ja kannattavat myös opettajamitoitusta.

Kokoomus ja keskusta saattavat varoa esittämästä suuria vaalilupauksia ja ne myös usein vastustavat ideologisesti uutta sääntelyä. Taustalla vaikuttanee myös tieto siitä, että valtiontaloutta pitäisi sopeuttaa kahdella miljardilla eurolla. Rahaa ei ole käytettävissä rajattomasti.

OAJ toivoo kuitenkin, että koulutus saisi lisärahoitusta. Erityisesti perusopetukseen halutaan lisää voimaa.

– Koulutuksen perusta pitää saada kuntoon investoimalla perusopetukseen 200 miljoonaa euroa rahoituspohjaan. Sillä saataisiin lisää erityisopettajia opintopolun alkupäähän sekä lisää oppitunteja ja ohjausta, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

OAJ esittää koulutuksen rahoituksen olevan ennemmin investointi kuin menoerä. Opettajajärjestö painottaa, että koulutuksen kautta voidaan ratkaista niin yritysten osaajapulaa, työttömyyttä, nuorten syrjäytymisongelmia, maahanmuuttajien kotoutuksen puutteita kuin varautumista ilmastonmuutokseen.

– Kaikki puolueet ovat yksimielisiä siitä, että jokaiselle nuorelle pitää taata toisen asteen tutkinto, mutta näkemykset keinoista eriytyvät. Työllisyysasteen pysyvä nosto edellyttää, että on opiskeltava vähintään toisen vähintään toisen asteen tutkinto, Luukkainen korostaa.

Puolueiden keskuudessa on melko laajaa halua siihen, että ammatillinen koulutus ja sen opetus saavat enemmän rahaa.

OAJ:n ja Opettaja-lehden kysely tehtiin tammikuun puolivälissä.

Uusimmat

Fingerpori

comic