Uutiset

Puoluejohtajat kiittelivät presidentin avausta yhteydenpidon lisäämisestä: Hyvä, tärkeä ja jatkuvuutta luova ehdotus

Puolueiden puheenjohtajat suhtautuvat myönteisestä presidentti Sauli Niinistön valtiopäivien avajaisissa tekemään ehdotukseen yhteydenpidon lisäämisestä. Niinistön mukaan EU-politiikan suunnasta, ilmastonmuutoksesta tai yhteiskunnan rakenteiden liikkeestä olisi hyvä keskustella päivänpolitiikan ulkopuolella.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä on hyvä, että presidentti tarjoaa puolueetonta pöytää tällaisille keskusteluille.

-Meidän täytyy tietenkin huolehtia siitä, että muistamme perustuslaillisen järjestyksen siitä, kuka vastaa mistäkin. Mutta esimerkiksi ilmastonmuutos on asia, joka koskee niin sisäpolitiikkaa, Eurooppa-politiikkaa kuin ulkopolitiikkaakin.

Orpon mukaan presidentin puhe EU:n integraation syventämisen suhteen oli sopusoinnussa hallituksen linjausten kanssa. Hallituksen mukaan yhteisvastuun lisääminen euromaiden kesken edellyttää riskitasojen alentamista.

-Minusta se oli täysin samaa linjaa. Hänhän kehotti pikemminkin valppauteen tässä asiassa. Meille voi tulla vaikeita paikkoja, mutta meidän pitää pystyä karikot hoitamaan, Orpo sanoi.

Myös Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä presidentin esittämä malli yhteisten keskustelujen lisäämisestä puoluejohtajien kanssa on tärkeä.

-Kun olemme puolueen puheenjohtajina käyneet keskusteluja presidentin kanssa, niissä tilaisuuksissa on ollut hyvä henki ja rauhallinen keskusteluasenne.

”Arvojohtajan puhetta”

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon mukaan presidentti otti nyt sen paikan, joka arvojohtajana hänen pitääkin ottaa.

-Suomen pitää pystyä keskustelemaan yhä enemmän siitä, mikä on Suomen paikka EU:ssa ja maailmassa. Emme voi mennä lastuna laineilla vain isojen jäsenmaiden mukana, vaan pitää olla omaa aloitteellisuutta.

-Punainen lanka vaalikausien yli luo jatkuvuutta ja vakautta. Otan kiitollisena presidentin aloitteellisuuden vastaan, Aalto sanoi.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson piti Niinistön avausta keskustelujen lisäämisestä tervetulleena.

-Vaikka EU-politiikka on ensikädessä hallituksen ja pääministerin vastuulla, on myös tärkeätä pitää presidentti mukana tässä keskustelussa.

Myös sinisten puheenjohtaja Sampo Terho sanoi ottavansa mielellään keskustelukutsun vastaan, jotta asiat eivät katkea vaalikausien myötä.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä Niinistön avaus keskustelufoorumien lisäämisestä oli hyvä, jos ne ovat julkisia foorumeja, joita muutkin voivat seurata.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari piti presidentin avausta suorastaan loistavana.

-Samoin vaalikampanjassani, että presidentin pitää ottaa kantaa EU-politiikkaan, päivänpolitiikkaan ja tärkeisiin asioihin, jotka vaikuttavat kansakunnan etuihin. Integraation riskeistä pitää puhua avoimesti.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti