Uutiset

Puoluejohtajat vaalivat vaalitentissä EU:n maataloustukia – talouskysymyksistä sukeutui pientä kiistaa

Li Andersson ja Pekka Haavisto haluavat EU:n nostavan ilmastonmuutoksen torjunnan politiikan painopisteeksi. Juha Sipilä oli Ylen tentissä maanantaina. Arkistokuva. Kuva: Joel Maisalmi
Li Andersson ja Pekka Haavisto haluavat EU:n nostavan ilmastonmuutoksen torjunnan politiikan painopisteeksi. Juha Sipilä oli Ylen tentissä maanantaina. Arkistokuva. Kuva: Joel Maisalmi

Maataloustuet ja ilmastonmuutoksen hillitseminen nousivat päärooliin talouskysymyksistä, kun vihreiden, Vasemmistoliiton, Rkp:n ja kristillisdemokraatit kohtasivat tiistaina Yleisradion vaalitentissä.

Yleisradion vaalitentissä olivat tiistaina mukana Pekka Haavisto (vihr.), Li Andersson (vas.), Anna-Maja Henriksson (r.) ja Sari Essayah (kd.).

Maanantaina tenttivuorossa olivat jo Antti Rinne (sd.), Jussi Halla-aho (ps.), Petteri Orpo (kok.) ja Juha Sipilä (kesk.).

Keskustelun teemoina olivat tiistaina erityisesti talous ja EU:n ulkosuhteet.

Henriksson ja Essayah korostivat EU:n maataloustukien merkitystä Suomelle ja kannattavuusongelmien kanssa painiville viljelijöille. Erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomen rahoista oli huolta.

– Haluamme kaikki syödä puhdasta suomalaista ruokaa, Henriksson sanoi.

– Maatalous tarvitsee tukensa, Essayah nosti EU:n talouskysymysten kärkeen.

Haavisto ja Andersson pitivät niin ikään maataloustukia tärkeinä, mutta visioivat niiden sisälle tai oheen tukia, jotka ottaisivat ympäristövaikutukset huomioon.

Ympäristövaikutuksia voisivat olla esimerkiksi hiilen sitominen maaperään tai vesistöjen suojelu.

Andersson ja Haavisto painottivat samalla sitä, että EU:n olisi satsattava ilmastoinnovaatioihin, kiertotalouteen ja cleantech-teollisuuteen, jotta ilmastonmuutosta hillitään ja uusia työpaikkoja syntyisi vanhojen tilalle.

Talouskysymyksistä suukopua

Tunteita nostatti hieman talouskysymyksissä se, kun puheenjohtajat kävivät läpi eurokriisin aikana tehtyjä toimenpiteitä 2010-luvun alussa.

Anderssonin mielestä talousvaikeuksiin joutuneet Etelä-Euroopan maat pantiin liian rankalle kulukuurille EU:n vaateiden takia.

– Toimenpiteet esimerkiksi heikensivät sosiaaliturvaa ja lisäsivät ihmisten pettymystä. Se auttoi oikeistopopulisteja saamaan valtaa, Andersson sanoi.

Muut puoluejohtajat korostivat yhteisten pelisääntöjen tärkeyttä.

– Euroalue olisi muuten romahtanut, Henriksson totesi.

Andersson ei ollut tästä Henrikssonin kanssa samaa mieltä.

Myös kotimaan rahakysymyksistä syntyi väittelyä keskustelun aluksi, kun Essayah epäili Suomen talouden kurjistuvan liikaa hallitusneuvotteluista tihkuneiden tietojen mukaan. Uusi hallitus voi mahdollisesti ottaa lisää velkaa sekä korottaa veroja.

Andersson ja Henriksson toppuuttelivat Essayahin huolia, mutta totesivat samalla Haaviston kanssa, ettei talousratkaisujen yksityiskohdista ole neuvotteluista vielä sovittu.

EU:lle yksi ääni

Suuria riitoja vaalikeskustelussa ei kuitenkaan ollut. Esimerkiksi EU:n ulkosuhteiden kehittämisen suhteen puheenjohtajat olivat yksimielisiä siitä, että EU:n johtajuutta ulkopolitiikassa pitäisi vahvistaa.

Nykyisin jäsenmaat eivät Pekka Haaviston mielestä jätä unionille tarpeeksi vastuuta.

– EU:lla pitäisi olla esimerkiksi YK:ssa yksi ääni. EU:n pitäisi pystyä tekemään lisäksi enemmän Iran-sopimuksen kaltaisia vahvempia ratkaisuja. Afrikka on erittäin tärkeä tulevaisuuden kannalta. Siellä on myös bisnesmahdollisuuksia, Haavisto pohti.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic