Uutiset

Puoluekokousten viikonloppu alkaa. Kokoomus valitsee Turussa Orpon jatkoon ja Orpo käy sote-ottelun Vapaavuoren kanssa.

Politiikan keskipisteessä ovat alkavana viikonloppuna Turku ja Sotkamo. Kokoomuksen puoluekokous järjestetään Turussa ja keskustan puoluekokous Sotkamossa. Keskeneräisen sote-ratkaisun takia mielenkiintoisimmat keskustelut käydään Turussa.

Kokoomuksen puoluekokouksen viralliset askelmerkit ovat varsin selvät. Turun puoluekokous on varsin erilainen kuin kokoomuksen kaksi edellistä kokousta, joissa oli tiukka puheenjohtajan vaali. Kokouksen tärkeä hetki on lauantaina aamupäivällä, kun kokoomusta yhden kauden johtanut turkulainen valtiovarainministeri Petteri Orpo valitaan uudelleen puolueen johtoon.

Orpon kausi alkoi Lappeenrannan puoluekokouksessa 2016, kun hän voitti Alexander Stubbin ja Elina Lepomäen. Kokoomusväki halusi tasaisen ja tyynen Orpon puolueen johtoon Stubbin värikkään kauden jälkeen.

Nyt kokoomus on soten vuoksi sekavassa tilassa ja kannatuskin lievässä laskussa. Orpo valitaan yksimielisesti jatkoon, mutta kriittisiä puheenvuoroja silti kuultaneen kokouspaikka Logomossa.

Sote-ottelu jo tänään

Kokoomuksessa pohditaan, täyttääkö soten valinnanvapausesitys lopulta puolueen asettamat tavoitteet, kun se aikanaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mankelista tulee ulos. Kokoomuksen kansanedustajista Susanna Koski ja Elina Lepomäki ovat jo päättäneet äänestää vastaan. Lepomäki ei ole mukana puoluekokouksessa, koska osallistuu samaan aikaan Italian Torinossa Bilderberg-ryhmän vuotuiseen konferenssiin.

Perustuslakivaliokunta antoi viime viikon perjantaina lausuntonsa soten valinnanvapaudesta. Lausunnossa vaadittiin useita korjauksia muun muassa valinnanvapauden aikatauluun, tietosuojaongelmiin ja maakuntien rahoitukseen kriisitilanteissa. Lisäksi sote-valiokunnan pitäisi hankkia riittävä varmuus lain yhteensopivuudesta EU-oikeuden kanssa eli EU-notifikaatio. Hallituksen reformiministeriryhmä tekee parhaillaan vastinetta perustuslakivaliokunnan lausuntoon.

Kokoomus yrittää putsata puoluetta hiertävän sote-keskustelun pois heti tänään. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, kokoomuksesta reformiministeriryhmään kuuluva oikeusministeri Antti Häkkänen ja sosiaali- ja terveysvaliokunnassa toimivat kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Sari Raassina vastaavat kokouspaikalla Logomossa tunnin ajan sote-kysymyksiin kello 18 alkaen.

Kokoomuksen vahva sote-kriitikko, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo twitterissä huomanneensa puoluekokouksen erillistapahtuman. Hän aikoo mennä paikalle ja ottaa myös puheenvuoron. Medialle välitetyssä ohjelmassa tilaisuutta ei ole mainittu.

Kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen ei usko, että Logomossa syntyy Orpon ja Vapaavuoren välistä ottelua puoluekokouksen aluksi, vaikka puheenjohtaja ja pormestari ovat täysin eri mieltä sote-ratkaisusta.

-En usko otteluasetelmaan. Samojen seinien sisään mahdutaan.

Vain tunnin ajan varaamista perjantaina sote-keskusteluun Pesonen perustelee sillä, että kun puoluekokouksen ohjelmasta päätettiin, niin oletus oli, että sote-ratkaisut ovat huomattavasti pidemmällä ja avoimia kysymyksiä ei ole niin paljon kuin nyt.

Varapuheenjohtajista äänestetään

Orpon uudelleenvalinnan lisäksi kokoomuksen muissakaan valinnoissa tuskin on yllätyksiä. Puoluevaltuuston puheenjohtaja ja kolme varapuheenjohtajaa valitaan sunnuntaina.

Varapuheenjohtajiksi ovat ehdolla nykyiset Sanni Grahn-Laasonen, Antti Häkkänen ja Janne Sankelo sekä uusina ehdokkaina Juha Ojares Ylöjärveltä ja Mari-Leena Talvitie Oulusta. Nykyiset varapuheenjohtajat ovat vahvoilla.

Puoluevaltuuston puheenjohtajaksi sunnuntaina on ainoana ehdolla EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin neuvonantaja Aura Salla. Hän toimi aiemmin komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen kabinetissa.

Periaateohjelma ja 219 puoluekokousaloitetta

Kokoomus uudistaa periaateohjelmansa. Puolueen varapuheenjohtajan, opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen johdolla valmisteltu ohjelma hyväksytään sunnuntaina.

Kokoomuksen uudessa periaateohjelmassa korostuvat demokratia, kansainvälisyys, sivistys ja kestävä julkinen talous. Lähivuosikymmenten suureksi tehtäväksi ohjelmassa mainitaan sellainen verotuksen ja sosiaaliturvan kokonaisuus, joka toteuttaa kestävän tasapainon yksilön taloudellisten oikeuksien ja velvoitteiden välillä, niin että julkistalous voidaan pitää vahvana.

Kokoomuksen puoluekokoukselle tehtiin kaikkiaan 219 puoluekokousaloitetta. Aloitteet vaihtelevat veteraanien palveluista valkoposkihanhien metsästyksen sallimiseen. Aloitteita on tehty myös kertakäyttömuovien vähentämisestä ja Alkon monopolista luopumisesta.

Kokoomuksen puoluekokous äänesti kaksi vuotta sitten Finlandia-hymnin nostamisesta Suomen kansallislauluksi. Esitys hävisi tuolloin äänestyksessä. Nyt Pirkanmaan kokoomusnuoret esittävät uudestaan, että kokoomus päättäisi ajaa Finlandia-hymniä Suomen kansallislauluksi. Kokoomuksen puoluehallitus katsoo, että kanta aloitteeseen saatiin jo kaksi vuotta sitten ja mikään ei ole oleellisesti muuttunut sen jälkeen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic