Uutiset

Puoluevaltuuskunnan puheenjohtajan mielestä olisi hyvä, jos Aalto tokenisi marraskuun kokoukseen – "mutta täytyy ajatella ihmistä"

Kaisa Hernberg johtaa puhetta vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Helsingissä 17.–18. marraskuuta. Touko Aallon sairausloma kestää näillä näkymin juuri kokouksen kynnykselle. Hernbergin mukaan puolueen puheenjohtaja pystytään vaihtamaan kesken kauden, jos sellainen tarve tulisi. Puoluevaltuuskunta voi valita uuden puheenjohtajan.
Vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg (vasemmalla) sanoo, että koko puolueväki on huolissaan, kun gallupit ovat olleet laskussa jo pidempään. Kuvassa puheenjohtaja Touko Aalto ja Risto Kankaanpää viime vuoden syksyllä, kun gallupit olivat vielä kunnossa.

– Puolueen kannalta olisi hyvä, jos puheenjohtaja Touko Aalto on takaisin marraskuussa puoluevaltuuskunnan kokouksessa, vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg kommentoi Lännen Medialle.

– Mutta täytyy ajatella myös ihmistä, eli on tärkeää, että hän saa rauhassa toipua. Toivomme, että puheenjohtaja tokenisi tuohon kokoukseen, mutta Toukon itsensä kannalta toivon, että hän toipuu siinä tahdissa, kun hänen tarvitsee.

Hernberg johtaa puhetta vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Helsingissä 17.–18. marraskuuta. Aalto on lääkärin määräämällä sairauslomalla uupumuksesta johtuvien syiden vuoksi näillä näkymin ainakin 16. marraskuuta saakka eli juuri puoluevaltuuskunnan kokouksen alle.

Vihreät tiedotti lauantaina, että Aalto ilmoittaa töihin paluunsa tarkemmasta aikataulusta myöhemmin.

Puoluevaltuuskunnan kokouksessa isoimpana asiana on suuri koulutuspoliittinen paketti. Sitä on Hernbergin mukaan valmisteltu vuoden ajan.

Uuden puheenjohtajan voi valita puoluevaltuuskunta

Kaisa Hernbergin mukaan puolueen puheenjohtaja pystytään vaihtamaan kesken kauden, jos sellainen tarve tulisi. Uuden puheenjohtajan voi valita puoluevaltuuskunta.

– Sellaisessa tapauksessa, jos puheenjohtaja päättää erota, niin puoluevaltuuskunta voi valita uuden puheenjohtajan. Tämä on tarkoitettu sellaisiin tapauksiin, jos alla on tosi huonot vaalit ja puheenjohtaja haluaa tehdä johtopäätöksen eikä puoluekokousta ole näköpiirissä.

Hernbergin mukaan vihreillä on vastaava puoluesääntö kuin vasemmistoliitolla: aikoinaan Martti Korhonen jätti puheenjohtajuuden kesken kauden ja puoluevaltuuskunta valitsi Paavo Arhinmäen uudeksi puheenjohtajaksi.

”Oltu hirveän tyytyväisiä, kun ilmastonmuutos on noussut tosi isosti esille”

Vihreiden tämänhetkiseen tilanteeseen Hernberg kommentoi, että koko puolueväki on huolissaan, kun gallupit ovat olleet laskussa jo pidempään.

– Tavoitteena olisi saada edistettyä meidän politiikkamme tärkeitä periaatteita, torjua ilmastonmuutosta ja saada koulutukseen paremmat resurssit. Sehän onnistuu paremmin, mitä enemmän edustajia meillä on.

Hernbergin mukaan kaikki puolueessa toivovat, että vaaleissa tulisi parempi tulos kuin mitä gallupluvut nyt näyttävät.

– Vaikka ne luvut eivät katastrofaalisia vielä olekaan. Mutta mistä on tultu alas, niin kyllä se suunta huolestuttaa.

Esimerkiksi Helsingin Sanomien syyskuisen gallupin mukaan vihreitä äänestäisi 12,9 prosenttia, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Vuoden 2017 elokuussa vihreiden kannatus oli vielä 17,5 prosenttia. (Helsingin Sanomat 19.9.). Laskua on ollut 4,6 prosenttiyksikköä.

– Tällä viikolla ollaan oltu hirveän tyytyväisiä, kun ilmastonmuutos on noussut tosi isosti esille. Toivomme, että ilmastonmuutos pysyisi nyt julkisessa keskustelussa. Minun mielestäni se on isoin asia, mihin politiikassa pitäisi nyt keskittyä. Toivon, että siitä tulisi iso vaaliteema, Kaisa Hernberg painottaa.

Hänen mukaansa vihreillä on konkreettisimmat ja pisimmälle mietityt ratkaisut ilmastonmuutoksen torjumiseen.

– Meille olisi menestyksen kannalta hyvä, että siitä tulisi iso vaaliteema, mutta ennen kaikkea kaikkien pitäisi innostua tästä ja haluta tehdä vaikuttavampaa ilmastopolitiikkaa.

Hernberg ei vastaa suoraan, miten gallup-huoli näkyy

Hernberg ei vastaa suoraan kysymykseen, miten gallup-huoli näkyy vihreillä.

– Ollaan yritetty keskittyä siihen, että saadaan politiikan sisältöjä mahdollisimman tehokkaasti läpi. Me ollaan näytty vähän liikaa otsikoissa muunlaisilla asioilla. Nyt viime aikoina on saatu taas hyvin sisältöä läpi ja toivotaan, että tämä jatkuisi.

Esimerkiksi vihreiden lainsäädäntösihteerin Aino Pennasen lentokoneprotestista nousi kohu elokuun lopussa.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic