Uutiset

Puolukkamaita rullina pihoihin hakkuiden alta

Suopursua, liekoja ja kanervaa. Puolukkaa, mustikkaa ja variksenmarjaa.Lisukkeeksi vielä koivusta pudonneita keltaisia lehtiä.

Tällaista on kainuulaisesta metsästä irrotettava kuntta, jota kuljetetaan pihojen peitoksi muualle Suomeen, etenkin etelään.

Viherympäristöliiton määritelmän mukaan kuntta tarkoittaa varpukasvillisuuden peittämää metsänpohjamattoa.

Kuntan käyttö viherrakennuksessa on kasvanut. Sen tuotanto on keskittynyt Kainuuseen, josta ensimmäiset varvikot siirrettiin pihoihin vuosituhannen vaihteessa.

Kuntta irrotetaan talousmetsästä, johon on tulossa hakkuut lähivuosina. Kokonaan ei pintaa kuorita. Nostettavaa määrää rajoittavat esimerkiksi maaston kivikkoisuus, puuston tiheys ja juuristot. Sopivimpia nostokohteita ovat männikkömaat.

Kainuussa valtion mailla nostetaan kunttaa 70 000–100 000 neliömetriä vuodessa.

-Hyvistä kohteista on pulaa, ja olemme laajentamassa hankintaa Pohjois-Karjalaan, kertoo aluejohtaja Arto Tolonen Metsähallituksen Metsätalous Oy:stä.

Metsähallitus myy kunttaa yrityksille. Tolosen mukaan kuntan myynnillä ei ole Metsähallitukselle isoa taloudellista merkitystä, mutta se haluaa tukea siten aluetaloutta.

Myös viherrakennusyritykset kaipaavat lisää kohteita. Ne toivovat myös yksityisten maanomistajien huomaavan kuntan taloudellisen merkityksen.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic