Uutiset

Puolustusministeri Jussi Niinistö haluaisi Suomelle sata uutta hävittäjää – "Ikävä kyllä olemme joutuneet tinkimään tästä"

Hävittäjähankinnoilla tulee olemaan Niinistön mukaan osansa myös tulevissa hallitusneuvotteluissa. Neljä puoluetta olisi valmis harkitsemaan vähemmän kuin 64 hävittäjän hankkimista, selviää Ylen kyselyssä.
Norjan ilmavoimien everstiluutnantti Martin Tesli on maansa ensimmäisiä F-35-lentäjiä ja työskentelee parhaillaan Luken lentotukikohdassa Arizonassa. F-35 on yksi Suomen hävittäjäehdokkaista.

Suomen pitäisi hankkia sata uutta hävittää. Tätä mieltä on puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa. Tähän asti Suomella on ollut suunnitelmissa 64 uuden hävittäjän ostaminen.

– Ikävä kyllä olemme joutuneet tinkimään tästä, Niinistö sanoo viitaten hävittäjien hankintamäärään.

Sadan hävittäjän hankkiminen vaatisi Niinistön mukaan huomattavasti lisärahoitusta. Myös infrastruktuuriin, kuten halleihin ja huoltojärjestelmiin, pitäisi panostaa lisää.

Niinistön mielestä sata hävittäjää tarvittaisiin koko Suomen jatkuvaan puolustamiseen, koska melkein kolmasosa häviäjistä on aina huollossa.

Puolustusministeri perustele sadan hävittäjän hankkimista myös hävittäjien rikkoutumisella.

– Nykyisistä 64 Hornetista kaksi on mennyt jo rikki.

 

Hävittäjähankinnat vaikuttavat tuleviin hallitusneuvotteluihin

Niinistö uskoo, että hävittäjähankinnoilla on oma osansa tulevissa hallitusneuvotteluissa.

Ylen tekemästä kyselystä selvisi, että sdp:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten puheenjohtajat olisivat valmiita harkitsemaan, että Suomi ostaisi vähemmän kuin 64 hävittäjää.

Niinistö toivoo, ettei näille puolueille olisi tilaa tulevassa hallituksessa.

Suomi on korvaamassa Hornet-hävittäjät, joiden hankintapäätös tehtiin vuonna 1992. Suomen puolustusvoimien uudeksi hävittäjäksi on tällä hetkellä ehdolla viisi eri vaihtoehtoa. Päätös hankinnasta tehdään vuonna 2021.

Puolustusministeriö suosittelee mielestään parasta ja suorituskykyisintä hävittäjää. Lopullisen päätöksen uudesta hävittäjästä tekee kuitenkin valtioneuvosto.

Koneet tulevat maksamaan arviolta 7–10 miljardia euroa.

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic