Uutiset

Puolustusministerin heitto naisten asepalveluksesta kummastuttaa hallituskumppaneitakin – "Naisia tarvitaan lisää"

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) esitti perjantaina Lännen Median haastattelussa, että naisten asepalvelus esimerkiksi jäädytettäisiin vuodeksi säästösyistä.

Avaus on tyrmistyttänyt muun muassa hallituskumppaneita.

-Naiset eivät ole puolustusvoimien harrastus, armeijan bonus. Asepalvelukseen päätyvä nainen on motivoitunut, tärkeä osa maanpuolustusta. Entä jos suljettaisiin ulos intistä vuodeksi kaikki J-kirjaimella alkavat? Yhtä heikko logiikka säästää, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) jyrähtää Twitterissä.

Puolustusministeri Niinistön vastauksessa vihjataan keskustan olevan kitsas puolustusmenojen kasvattamiseen.

-Miehillä yleinen asevelvollisuus, naisilla vapaaehtoinen. Naisvarusmiehet loistavia, siitä ei kyse vaan rahasta. Mitä jos keskusta olisi myötämielisempi rahanyörien kanssa, ettei tarvitse leikata, Niinistö vastasi.

Entinen puolustusministeri Stefan Wallin (r.) kummastelee niin ikään Niinistön avausta naisten asepalveluksesta sekä valtiollisen Senaatti-kiinteistön pilkkomisesta vuokrakulujen pienentämiseksi.

-Puolustusministerin säästölista on outo – ikään kuin naisten asepalvelus olisi helpoin säästökohde. Kiinteistömenot ovat isot, mutta Senaattikiinteistöt on väärä puu haukkua. Sen tuottovaatimuksen asettaa valtiovarainministeriö, joka on hallituksen poliittisessa ohjauksessa. Siis hommiin, hallitus, Wallin penää Twitterissä.

Kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman tyrmää niin ikään ajatuksen naisten asepalveluksen poistamisesta.

-Varusmiespalveluksen suorittaneet naiset ovat motivoituneita ja pärjäävät palveluksessa keskimääräistä paremmin: jopa 65–70 prosenttia suorittanut johtajakoulutuksen. Ministerin ehdotus on takapajuinen ja vahingoittaa puolustuskykyämme. Lisäksi se vähättelee naisten panosta puolustuksessa, Vikman sanoo tiedotteessaan.

Vikman korostaa tasa-arvoa sekä sitä, että puolustukseen on saatava parhaat ja motivoituneet kyvyt käyttöön.

-Naisia tarvitaan lisää varusmiespalvelukseen, jotta parhaat kyvyt saadaan Puolustusvoimien käyttöön. Ministerin ehdotus antaa täysin väärän ja vähättelevän viestin esimerkiksi varusmiespalveluksen suorittamista parhaillaan harkitseville tai palvelusta suorittaville naisille, Vikman sanoo.

Halutaanko naisia palvelukseen?

Some-keskustelussa pohditaan myös sitä, halutaanko varusmiespalvelukseen ylipäätään enemmän motivoituneita naisia kuin miehiä, jotka eivät palvelukseen hirveästi halua.

-Samaan aikaan kun puolustusministeri haluaa muuttaa lakia jehovien pakottamiseksi palvelukseen, on hän estämässä armeijaan halukkaiden ja motivoituneiden naisten pääsyä armeijaan. Eihän tässä ole mitään tolkkua, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen hämmästelee.

Muun muassa Suomen turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut tutkija Charly Salonius-Pasternak on Twitter-viestissään huolissaan siitä, ettei naisia koeta tarvittavan maanpuolustukseen.

Naisten vapaaehtoisen asepalveluksen karsiminen on Jussi Niinistön ”heitto”. Suurempi turvallisuuspolitiikan ongelma, on että Puolustusvoimien virallinen linja näyttää vieläkin olevan, että naisia ei tarvita maanpuolustukseen, koska saadaan tarpeeksi miehiä palvelukseen, Salonius-Pasternak hämmästelee.

Niinistön heitto onnistui ainakin herättämään keskustelua Puolustusvoimien säästöistä, mikä saattoi olla tarkoituskin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic