Uutiset

Puolustusministeriö pyytää pääesikunnalta selvitystä Lemmenjoesta – ilmavoimien rikostutkinta osuu hävittäjävastausten saapumisen aikaan

Puolustusvoimien johtoon asti ulottuva rikosepäilyvyyhti ajoittuu samaan aikaan, kun pitäisi arvioida 2020-luvun tärkeimmän kalustohankinnan, hävittäjien tarjouksia. Viiden hävittäjäkandidaatin odotetaan jättävän tarjouksensa tammikuussa.
Puolustusministeriö ja ministeri Jussi Niinistö (sin.) pyytävät pääesikunnalta selvitystä Lemmenjoen tapahtumista. Kuva: Mauri Ratilainen

Puolustusministeriö pyytää pääesikunnalta selvitystä Lemmenjoen vapaaehtoisen kertausharjoituksen tapahtumista.

Ministeriö kertoi asiasta Twitter-tilillään. Selvityspyyntöön odotetaan vastausta ensi viikon aikana.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoi STT:lle, että selvityspyyntö lähtee pääesikuntaan torstain aikana.

Valtakunnansyyttäjä harkitsee esiselvitystä Puolustusvoimien komentajasta

Torstaina selvisi, että valtakunnansyyttäjä harkitsee esiselvitystä Puolustusvoimien komentajasta Jarmo Lindbergistä, jonka tausta on ilmavoimissa.

Lännen Media kertoi keskiviikkona, että Lindberg tiesi Lemmenjoen vapaaehtoisen kertausharjoituksen tapahtumista.

Näistä tapauksista kaksi korkea-arvoista upseeria sai syytteet. Harjoitusta johtanutta everstiä Markus Päiviötä syytetään muun muassa palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Myös everstin esimiehenä toiminut Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen sai syytteen. Syyttäjän mukaan hänen epäillään laiminlyöneen huolehtimisen siitä, että asiassa toimitetaan viivytyksettä esitutkinta.

Sama epäilys koskee nyt myös Puolustusvoimien komentajaa, kenraali Lindbergiä, koska hän tiesi harjoituksen tapahtumista jo kauan ennen kuin tutkinta alkoi.

Vyyhti ajoittuu hävittäjätarjouspyyntöjen aikaan

Puolustusvoimat joutui myrskyn silmään samaan aikaan, kun eri hävittäjävalmistajat jättävät Suomelle vastauksensa tarjouspyyntöön.

Tarjouspyyntövastauksia odotetaan tammikuun loppuun mennessä Lockheed Martinilta, Boeingilta, Saabilta, BAE Systemsiltä ja Dassaultilta, kun määräaika menee umpeen.

Hornetit on tarkoitus korvata 64 hävittäjällä, jotka palvelisivat 2060-luvulle asti. Seitsemästä kymmeneen miljardiin euroon maksava hävittäjähankinta on Puolustusvoimien kaikkien aikojen kallein.

Hornetin korvaajavaihtoehdot ovat F-35 (USA), Super Hornet (USA), Eurofighter (Britannia), Rafale (Ranska) ja Gripen (Ruotsi).

Kaikki rikosepäillyt ovat ilmavoimien ylimpiä upseereita. Lisäksi Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg yleni asemaansa ilmavoimista.

Uusimmat

Fingerpori

comic