Uutiset

Puolustusministeriö tyrmää Shoigun Nato-puheet: "Epätarkkuuksia ja asiavirheitä"

Suomen puolustusministeriön mukaan Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun kommentit Suomen ja Ruotsin Nato-yhteistyöstä sisältävät selviä asiavirheitä.

-Suomessa ei ole Shoigun mainitsemaa USA:n avulla sijoitettua kyberoperaatiokeskusta vaan vuonna 2017 perustettu monikansallinen hybridiosaamiskeskus, ministeriö oikoo tiedotteessaan.

-Shoigu viittasi puheessaan Suomen, Ruotsin ja Naton väliseen toukokuussa allekirjoitettuun sopimukseen. Tällaista ei kuitenkaan ole olemassa, vaan Suomi, Ruotsi ja Yhdysvallat ovat allekirjoittaneet toukokuussa 2018 aiejulistuksen kolmenvälisestä puolustusyhteistyöstä.

Toisin kuin Shoigu väitti, Suomella ei ole täysimääräistä pääsyä Naton harjoituksiin eikä komentorakenteisiin.

-Natolla ei myöskään ole rajoittamatonta pääsyä Suomen aluevesille ja ilmatilaan, vaan valtion alusten ja ilma-alusten pääsy Suomen alueelle edellyttää lupaa lupaviranomaiselta eli Puolustusvoimilta. Lupakäsittely on aina tapauskohtainen ja harkinnanvarainen, puolustusministeriö kertoo.

Shoigu varoitti vastatoimista

Shoigu esitti näkemyksiään tiistaina Moskovassa puolustusministeriön kokouksessa. Hän sanoi, että Suomen ja Ruotsin Nato-yhteistyön tiivistyminen johtaa tämänhetkisen turvallisuusjärjestelmän tuhoon ja pakottaa Venäjän vastatoimiin.

Shoigu ei täsmentänyt, mitä vastatoimet käytännössä olisivat.

-Shoigu esittää virheellisesti, että Suomea ollaan vetämässä mukaan Natoon. Suomen asema sotilaallisesti liittoutumattomana maana on selkeä, ja Suomi tekee itse turvallisuuspoliittiset valintansa, puolustusministeriö tähdentää.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic