Uutiset

Puolustusvoimat tyrmää hävittäjämäärän karsimisen: "47 koneen määrä ei riitä Suomen laajassa ilmatilassa"

Puolustusvoimien mukaan 64 uutta monitoimihävittäjää on sopiva määrä. Ilmavoimien operaatiopäällikön mukaan esimerkiksi 47 konetta ei riittäisi Suomen laajassa ilmatilassa.
Ilmavoimien operaatiopäällikön eversti Kuva: Kimmo Penttinen

Suomi saa torstaihin mennessä viisi alustavaa tarjousta tulevasta hävittäjästä. HX:ksi nimetyssä hankkeessa korvataan nykyisin Ilmavoimien käytössä olevien Hornetien suorituskyky monitoimihävittäjillä.

– Tarjouspyyntövastaukset saadaan parin päivän päästä. Jännityksellä odotamme, mitä sieltä tulee, sanoo ohjelmajohtaja Lauri Puranen Puolustusministeriöstä.

Hankkeen tilanteesta kerrottiin tiistaina medialle Puolustusministeriön tiloissa Helsingissä. Hävittäjähankinnan arvo on 7-10 miljardia euroa.

Monitoimihävittäjäksi ovat ehdolla Yhdysvalloista F/A 18 Super Hornet, jota valmistaa Boeing, F-35-hävittäjä valmistajanaan Lockheed Martin, ruotsalaisen Saabin valmistama Gripen E, ranskalaisen Dassaultin valmistama Rafale sekä yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon-hävittäjä. Hankinnan arvo on 7–10 miljardia euroa. Hankintapäätös tehtäneen vuonna 2021.

Ensimmäinen neuvottelukierros hankkeessa pidetään maalis-toukokuussa. Tarjouspyyntöön pyydetään tarkennusta hävittäjäkandidaateilta ensi syksynä.

Ilmavoimien operaatiopäällikön eversti Juha-Pekka Keräsen mukaan hävittäjäehdokkaat esittelevät koneitaan testiradalla keväällä 2020 Suomessa. Jokainen valmistaja saa kaksi viikkoa aikaa testeihin. Puolustusvoimat rakentaa erityisen testiradan tilaisuutta varten.

”Hallituksesta kiinni”

Julkisuudessa on keskusteltu laajasti hankittavien hävittäjien määrästä ja ehdotettu hankittavaksi vain 47 uutta hävittäjää. Puolustusvoimat on linjannut tarjouspyynnössä hankittavien koneiden määräksi kuitenkin 64 kappaletta. Keräsen mukaan julkista keskustelua pitäisi käydä koneiden määrän sijasta kokonaisratkaisusta, koska hankinta kattaa myös esimerkiksi koneiden aseistuksen ja koulutuksen.

– 47 koneen määrä ei riitä Suomen laajassa ilmatilassa kahdessa suunnassa operointiin.

– Kuten hyvin on tullut esiin, niin osa (hävittäjistä) on aina huollossa ja osa eri tehtävissä. Meidän mallinnuksemme näyttää aika selkeästi, että nykyinen määrä olisi hyvä, Keränen sanoo Lännen Medialle.

Puolustusministeriön ohjelmajohtajan Lauri Purasen mukaan hanke on rakennettu siten, että sitä ei tarvitse keskeyttää, mikäli koneiden määrää muutettaisiin. Kevään eduskuntavaalien jälkeen muodostettava hallitus voi muuttaa hankittavien hävittäjien määrää.

– Minun on vaikea ennustaa, mitä poliitikot tekevät. Se on hallituksesta kiinni, Puranen sanoo.

Eskelinen mukana

Ennakkotiedoista poiketen HX-tilaisuuteen osallistui myös huhtikuussa reserviin siirtyvä Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Sampo Eskelinen.

Häntä vastaan on nostettu syyte palvelusrikoksesta tai vaihtoehtoisesti tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta. Syyte liittyy vapaaehtoiseen kertausharjoitukseen, joka järjestettiin Lemmenjoella Inarissa 22.–24. syyskuuta vuonna 2017. Eskelisen epäillään viivytelleen tutkintapyynnön tekemisessä eversti Markus Päiviöstä, joka sai harjoitukseen liittyen syytteet esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Päiviö on pääosin kiistänyt syyllistyneensä tutkittuihin rikoksiin. Eskelinen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Tiistaina Eskelinen ei halunnut kommentoida rikosepäilyjä.

– En voi oikeastaan ottaa mihinkään näistä ilmavoimien prosesseista kantaa, koska ne ovat kesken. Valitettavasti toisenlaisiakaan kannanottoja ei voi tuoda julkisuuteen prosessin ollessa kesken, koska se olisi vaikuttamista selvitys- ja tutkintatyöhön, Eskelinen sanoo.

Hän sanoo jättävänsä Ilmavoimat seuraajalleen hyvillä mielin. Eskelisen mukaan ihmiset ovat ”varsin tyytyväisiä” Ilmavoimissa vallitsevaan kulttuuriin ja työympäristöön.

Eskelisen mukaan pelkkään hävittäjähankinnan konemäärään keskittyminen julkisessa keskustelussa ei ole oleellisinta hankinnassa.

– On kovin vaikea perustella sitä, miksi ehdotettaisiin nykyistä pienempää (hävittäjien) määrää. Mieluummin asiaa pitäisi tarkastella vähän toiseen suuntaan, hän sanoo.

Eskelinen muistuttaa, että HX-hankkeessa on kyse kokonaisratkaisusta.

– Se on selvää, että kaikki HX-kandidaatit tarjoavat enemmän verrattuna nykyiseen Hornetin suorituskykyyn.

 

Oikaisu 29.1.2019 klo 16.55. Uutisessa oli virhe. Eurofighter Typhoon hävittäjä ei ole brittiläisen BAE Systemsin tuote, vaan yhteiseurooppalainen hanke.

HX-hanke

Monitoimihävittäjäksi ovat ehdolla Yhdysvalloista F/A 18 Super Hornet, jota valmistaa Boeing ja F-35-hävittäjä valmistajanaan Lockheed Martin, ruotsalaisen Saabin valmistama Gripen E, ranskalaisen Dassaultin valmistama Rafale sekä  Eurofighter Typhoon-hävittäjä. Hankintapäätös tehtäneen vuonna 2021.

Puolustusministeriön mukaan hankkeen ensimmäinen merkittävä tehtävä oli valmistella ja lähettää tietopyynnöt Ison-Britannian, Ranskan, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustushallinnoille. Näitä pyydettiin ohjaamaan Suomen esittämä tietopyyntö edelleen oman maansa monitoimihävittäjiä valmistavalle teollisuudelle.

Keväällä 2016 lähetetyssä tietopyynnössä vastaajille esiteltiin Suomen ilmapuolustuksen toimintaympäristöä kuvaavia taistelutilanteita. Hävittäjäkandidaateilta pyydettiin samalla ratkaisumalleja ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjien suorituskyvyn korvaamiseksi taistelutilanteiden mukaisissa tehtävissä vuoden 2030 jälkeisessä turvallisuusympäristössä.

Tietopyynnön analyysin perusteella HX-hankkeessa aloitettiin yksityiskohtaisemman tarjouspyynnön valmistelu. Tämä tarjouspyyntö lähetettiin viittä hävittäjää edustaville valtioille ja valmistajille huhtikuussa 2018. Ministeriön mukaan tarjouspyynnön lähettäminen merkitsee Suomen sitoutumista hävittäjähankintaan. Tarjouspyyntöjen vastaukset saadaan lähipäivinä.

Uusimmat

Fingerpori

comic