Uutiset

Puolustusvoimien entiset upseerit pääsevät konsultteina mukaan hävittäjäneuvotteluihin: "Ei meillä ole mitään syytä kieltää sitä"

Puolustusvoimat on muuttanut aiempaa linjaustaan 7-10 miljardin euron arvoisessa hävittäjähankkeessa. Entiset upseerit saavat osallistua neuvotteluihin hävittäjävalmistajien valtuuttamina.
Boeingin Super Hornetin EA-18G Growler-versiota esiteltiin kesäkuussa Tikkakosken lentonäytöksessä. Boeing on mukana yhtenä tarjoajana Puolustusvoimien HX-hankkeessa.

Konsultteina toimivat entiset upseerit pääsevät valtakirjalla mukaan Puolustusvoimien ja hävittäjävalmistajien välisiin neuvotteluihin meneillään olevassa HX-hankkeessa. Kyseessä on jopa 10 miljardin euron arvoinen hävittäjähanke, jonka tavoitteena on korvata Hornetit monitoimihävittäjiin perustuvalla ratkaisulla vuodesta 2025 lähtien. Useat hävittäjävalmistajat käyttävät konsultteina entisiä Puolustusvoimien upseereita.

Armeija on tehnyt hankkeessa täyskäännöksen konsulttien suhteen. Vielä vuonna 2016 Puolustusvoimat kertoi estävänsä evp-upseerien pääsyn hävittäjävalmistajien ja armeijan välisiin keskusteluihin. Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tiedotuspäällikkö Juhani Kauppinen kertoo Lännen Medialle, että hävittäjävalmistajille toimitetun tarjouspyynnön ohjeistuksessa on mukana ehto valtakirjasta, jolla konsultin voi valtuuttaa neuvotteluihin.

“Ei ole syytä kieltää”

Hävittäjähankkeessa ovat hiljattain päättyneet esineuvottelut. Tarjouspyyntöjen vastausten odotetaan saapuvan tammikuussa 2019. Puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtajan Lauri Purasen mukaan konsulttien mukanaololle ei ole esteitä.

– Emme neuvottele heidän, vaan yritysten kanssa. Jos yritykset haluavat asiantuntijoitaan mukaan kuulemaan neuvotteluja, niin ei meillä ole mitään syytä kieltää sitä.

Monitoimihävittäjäksi ovat ehdolla Yhdysvalloista F/A 18 Super Hornet, jota valmistaa Boeing, F-35-hävittäjä valmistajanaan Lockheed Martin, ruotsalaisen Saabin valmistama Gripen E, ranskalaisen Dassaultin valmistama Rafale sekä brittiläisen BAE Systemsin Eurofighter Typhoon-hävittäjä. Hankinnan arvo on 7–10 miljardia euroa. Hankintapäätös tehdään arviolta vuonna 2021. Konsultit auttavat valmistajia muun muassa paikallistuntemusta vaativissa seikoissa.

Esimerkiksi Saabin konsulttina hankkeessa on Nobilitas Oy:n kautta Ilmavoimien entinen esikuntapäällikkö, prikaatikenraali evp. Kari Salmi. Dassaultin asiantuntijana on Merivoimien entinen komentaja, evp. vara-amiraali Kari Takanen.

Vastaavasti Lockheed Martinia konsultoi Consulting OO Siven Oy:ta pyörittävä eversti evp. Ossi Sivén. Aiemmin Karjalan Lennoston komentajana toiminut Sivén sanoo tarjoavansa asiantuntemustaan Lockheedille esimerkiksi kansalliseen turvallisuuteen ja Suomen ilmapuolustukseen liittyvissä kysymyksissä.

– Silloin kun Lockheed Martin pyytää, niin totta kai olen sellaisissa keskusteluissa mukana, joissa on myös Puolustusvoimien edustajia.

Hän sanoo toimivansa hankkeessa asiantuntijana, ei neuvottelijana.

Lauri Purasen mukaan Puolustusvoimat antaa hävittäjävalmistajien käyttöön suorituskykyyn liittyvää, toiseksi korkeimman salausluokan tietoa. Hävittäjävalmistajat ovat teettäneet konsulteista turvallisuusselvitykset.

– Olemme antaneet tietoa, jotta he pystyvät vastaamaan tarjouspyyntöön. Jokaisen valmistajamaan kanssa tehdään turvallisuussopimus, miten sitä (salaista tietoa) käsitellään.

Ex-ministerikin mukana

Ex-puolustusministeri Jan-Erik Enestam (r.) lobbaa hankkeessa BAE Systemsin Eurofighter Typhoon-hävittäjiä. Enestam on hankkeessa oman yrityksensä Ab Mångsyssleriet C&S:n kautta. Hänelle ei ole tullut kutsua neuvotteluihin armeijan kanssa.

– Jos erikseen pyydetään, niin olen käytettävissä.

Puolustusvoimien entinen komentaja Juhani Kaskeala toimii puolestaan Blic Oy:n kautta Boeingin konsulttina. Kaskeala ei suunnittele osallistuvansa neuvotteluihin.

– Edellisen Hornet-hankkeen tiimoilta yhteydet Boeingilla ovat niin suorat logistiikkalaitokseen, ilmavoimiin, pääesikuntaan ja puolustusministeriöön, että ei siinä tarvita mitään välikäsiä.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään mukaan on myönteistä, että konsulttien mukanaolo tapahtuu säännellysti.

Esimerkiksi evp-upseerien siirtymistä konsulttitehtäviin ei ole Suomessa rajattu millään tavoin.

– Olen sitä mieltä, että jonkinlainen siirtymäaika olisi tapauskohtaisesti arvioituna varmaan paikallaan.

Konsultit

Puolustusministeriö on julkaissut verkkosivuillaan tiedot HX-hankkeen hävittäjävalmistajien yhteystyötahoista ja konsulteista.

BAE Systems

Cocomms Oy

Jan-Erik Enestam

Aino Salo

Kaiku Helsinki

Markku Vänskä

NAD Consulting

Eero Lavonen

Jukka Ahlberg

Saab

Miltton Oy

Jukka-Pekka Myllys

Nobilitas Oy

Kari Salmi

Lockheed Martin

Hill+Knowlton Strategies

Michael Jääskeläinen

Consulting OO Siven Oy

Ossi Sivén

Tekir Oy

Harri Saukkomaa

Dassault Aviation

Rud Pedersen, PA Group

Marcus Rantala

Kari Takanen

Heidi Nystedt-Suvanto

Boeing

Blic Oy

Juhani Kaskeala

Heidi Fransila

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.2.2020

Uusimmat