Uutiset

Puolustusvoimien laillisuusvalvonta valmistui – Kertausharjoitukset ja edustustilaisuudet pidettävä tiukasti erillään ja niitä koskevia ohjeita on noudatettava

Puolustusvoimien mukaan Lemmenjoen harjoituksissa ovat menneet epäasiallisella tavalla sekaisin sidosryhmätapaamiset, vapaaehtoinen harjoitus sekä kertausharjoitus.
Karjalan lennoston entinen komentaja Markus Päiviö Helsingin hovioikeudessa toukokuussa 2019. Kuva: Arttu Laitala / arkisto
Karjalan lennoston entinen komentaja Markus Päiviö Helsingin hovioikeudessa toukokuussa 2019. Kuva: Arttu Laitala / arkisto

Puolustusvoimien oma-aloitteinen laillisuusvalvonta Ilmavoimien harjoituksista Lemmenjoen majalla on valmistunut.

Tarkastuksen mukaan Lemmenjoen harjoituksissa ovat menneet sekaisin sidosryhmätapaaminen, vapaaehtoinen harjoitus ja kertausharjoitus ja näitä koskevat normit tavalla, jota ei ole voitu pitää asianmukaisena.

Puolustusvoimien mukaan Ilmavoimissa on ollut vakiintunut käytäntö pitää sidosryhmätilaisuuksia vapaaehtoisina harjoituksina, joita voidaan verrata esimerkiksi seminaareihin.

Puolustusvoimien mukaan Ilmavoimissa on jo ryhdytty korjaaviin toimenpiteisiin.

Vuoden 2017 harjoituksista sakkoja

Ilmavoimien Lapinmajalla Lemmenjoella järjestettiin syksyllä 2017 kolme päivää kestävät kertausharjoitukset, joiden jälkipyykkiä on pesty Puolustusvoimien ylintä johtoa myöten.

Myös silloinen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) vaati selvityksiä pääesikunnalta selvityksen, mitä harjoituksissa oli tapahtunut.

Kyse oli Karjalan lennoston vapaaehtoisesta harjoituksesta, josta seurasi sakkotuomiot Karjalan lennoston entiselle komentajalle sekä Ilmavoimien entiselle komentajalle.

Karjalan lennoston entinen komentaja Markus Päiviö sai kolmentuhannen euron sakot esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikkomuksesta ja kunnianloukkauksesta.

Entinen komentaja oli käyttänyt harjoituksessa tavalla, joka ei ollut asiallista ja rikkoi harjoitukseen osallistuneiden kunniaa muun muassa alatyylisillä ja halventavilla nimittelyillä.

Lisäsi Ilmavoimien entinen komentaja Sampo Eskelinen sai 30 päiväsakot palvelusrikoksesta. Oikeus katsoi, ettei Eskelinen käynnistänyt esitutkintaa Päiviön rikosepäilyistä viipymättä.

Harjoitukset eivät ole syy virkistystapahtumaksi

Puolustusvoimien selvityksessä todetaan, ettei vapaaehtoisia harjoituksia saa toimeenpanna esimerkiksi sidosryhmätoiminnan tai virkistystapahtumien järjestämiseksi.

Lisäksi selvityksessä todetaan, että alkoholin hankkiminen, hallussapito, tarjoaminen, vastaanottaminen lahjoituksina ja nauttiminen Puolustusvoimien harjoituksissa on pääsääntöisesti kielletty.

Lemmenjoella pidettyihin harjoituksiin hankittiin muun muassa alkoholia ja muuta tarpeistoa, joille ei ole nyt löytynyt riittäviä perusteita.

Pääesikunnan käsityksen mukaan perusteet sille, miksi juuri Lemmenjoki valittiin harjoituspaikaksi, eivät nekään olleet riittäviä.

– Ilmavoimissa olisi tullut tehdä harkintaa ja selvitystä muistakin vaihtoehdoista, tiedotteessa todetaan.

Pääesikunnan mukaan valvonnassa tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että asevelvollisuuslain mukaiset harjoitukset, vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetun lain mukaiset harjoitukset ja sidosryhmä- ja edustustilaisuudet selkeästi erotetaan ja niitä koskevia normeja noudatetaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic