Uutiset

Putin ja Merkel tapasivat Moskovassa – Putin kielsi venäläisten palkkasotilaiden osallistumisen Libyan taisteluihin

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat lauantaina Moskovassa. He osaavat toistensa äidinkieliä. Kuva: MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML / POOL
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat lauantaina Moskovassa. He osaavat toistensa äidinkieliä. Kuva: MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML / POOL

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi Saksan liittokansleri Angela Merkelin lauantaina Moskovan Kremlissä.

Molempia osapuolia kiinnostavia kansainvälisiä kysymyksiä oli tällä kertaa asialistalla poikkeuksellisen paljon. Merkel mainitsi Libyan ja Syyrian tilanteen sekä Minskin prosessin heti avauspuheenvuorossaan.

Iranin ja Yhdysvaltojen konflikti nousi ymmärrettävästi yhdeksi vierailun pääaiheeksi. Presidentti Putinilla on suora yhteys Iranin johtoon. Putin tunsi Yhdysvaltojen lennokki-iskussa kuolleen kenraali Qassim Suleimanin Venäjän ja Iranin yhteisten Syyrian-sotatoimien vuoksi.

Merkel alleviivasi Moskovassa Iranin ydinsopimuksen voimassa pitämisen tärkeyttä.

Sekä Venäjä että Saksa haluavat pitää kiinni vuonna 2015 solmitusta ydinsopimuksesta. Euroopan maat tarvitsevat sopimuksen ylläpitämisessä myös Venäjää. Venäjä on toimittanut Iranille ydinteknologiaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump yllytti tällä viikolla Euroopan maita, Venäjää ja Kiinaa hylkäämään ydinsopimuksen. Yhdysvallat irtautui sopimuksesta jo vuonna 2018.

Iran on kertonut hylkäävänsä ydinsopimuksen rajoitukset uraanin rikastamisesta.

Venäjällä valta-asema Lähi-idässä

Putin sanoi tapaamisen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että on aika neuvotella Berliinissä rauhan saamisesta Libyaan.

Merkel ilmoitti, että Saksa aikoo lähettää kutsut Libyan rauhanneuvotteluihin jo pian.

Turkki ja Venäjä kehottivat tällä viikolla Libyan sodan osapuolia aloittamaan tulitauon sunnuntaina. Kiihtyneeseen konfliktiin on sekaantunut yhä enemmän ulkomaisia osapuolia.

Venäjä tukee Libyassa maan hallitusta vastaan sotivaa Khalifa Haftaria.

Putin kielsi Moskovassa venäläisten palkkasotilaiden osallistumisen Libyan taisteluihin. Putin sanoi, että Libyassa mahdollisesti olevat palkkasotilaat eivät edusta Venäjän valtiota eikä valtio maksa heille mitään.

Kansainvälinen media on jo aiemmin kertonut venäläisten palkkasotilaiden taistelleen matalalla profiililla venäläisjoukkojen rinnalla Syyriassa ja Ukrainassa. Palkkasotilaiden rekrytoimisesta huolehtii Venäjällä yksityinen yritys, jonka työntekijät ovat pääosin armeijan entistä henkilökuntaa. Venäjä kiistää käyttävänsä palkkasotilaita ulkomailla.

Venäjä on onnistunut kasvattamaan vaikutusvaltaansa Lähi-idässä viime vuosina. Toisaalta Venäjä täyttää Yhdysvaltojen alueelta vetäytymisen jättämää tyhjiötä, toisaalta Venäjän sotiminen Syyriassa on lisännyt sen geopoliittista merkitystä alueella.

Venäjän joukot sotivat Syyriassa presidentti Bashar al-Assadin tukena.

Nord Stream 2 yhdistää maita

Putin ja Merkel keskustelivat myös kaasuenergiaan liittyvistä kysymyksistä.

Venäjältä Saksaan Itämeren pohjassa kulkevan Nord Stream 2 -kaasuputken vetäminen on loppusuoralla. Sekä Venäjälle että Euroopalle tärkeä kaasuputki yhdistää maita myös lähitulevaisuudessa. Saksa on Venäjälle lisäksi tärkeä kauppakumppani.

Yhdysvalloissa kongressi päätti ennen joulua pakotteista yrityksille, jotka osallistuvat putken rakentamiseen. Päätöksen käytännön merkitys näyttää jääneen pieneksi. Se ehtii aiheuttaa ainoastaan pientä viivästystä putken käyttöönottoon.

Merkel totesi lehdistötilaisuudessa Moskovassa, että Nord Stream 2 on tärkeä projekti. Hän lisäsi samaan hengenvetoon, että kaasun hankintaa olisi kuitenkin monipuolistettava.

Venäläisen kaasun toimittaminen Eurooppaan jatkuu myös Ukrainan kautta, sillä Venäjä ja Ukraina pääsivät asiasta sopimukseen vuoden lopussa.

Merkel ja Putin ovat pitkän linjan neuvottelukumppaneita

Merkeliä on totuttu pitämään Euroopan unionin Venäjä-suhteiden pääasiallisena hoitajana. Aseman säilyttäminen vaatii keskusteluyhteyden ylläpitämistä Putinin Venäjän kanssa.

Merkel on ollut vallassa lähes yhtä kauan kuin Putin. Parivaljakko tuntee hyvin toisensa.

Putin totesi tervetuliaispuheenvuorossaan, että hän ja Merkel ovat aina tiiviisti yhteyksissä. Putin tuntuu pitävän Merkeliä tiukempana neuvottelukumppanina kuin monia muita EU-maiden johtajia. Heidän kommunikointiaan helpottaa myös se, että he osaavat toistensa kieliä.

Maiden kahdenvälisiä suhteita varjostaa se, että Saksa karkotti joulukuussa kaksi venäläisdiplomaattia Berliinissä tehdyn palkkamurhan vuoksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic