Uutiset

Putin-kultin imussa nousee myös Josif Stalin – "Lainkuuliaisia kansalaisia ei vangittu"

Dok: Stalinin ajan syvät jäljet

Hollantilaisen Jessica Gorterin dokumenttielokuva käynnistyy joulukuisesta Moskovasta ja vanhoista naisista, jotka tuovat kukkia Josif Stalinin rintakuvan juureen. On ammoin kuolleen diktaattorin syntymäpäivä.

Naiset ovat epäluuloisia kuvausryhmää kohtaan, mutta suostuvat kertomaan näkemyksensä. ”Stalin on meille kaikki kaikessa. Hän on yhtä kuin suurvalta. Hän merkitsee voittoa sodassa ja sosialistista demokratiaa.”

Entä Stalinin ajan vainot? ”Lainkuuliaisia kansalaisia ei vangittu. Ne, jotka pantiin vankilaan, vehtasivat jotenkin. Se on totuus.”

Vanhojen rouvien houreita? Ei suinkaan, mielipidemittaukset näyttävät, että Stalin on venäläisten mielestä maan historian suurin hahmo. Tosin vain nippa nappa Putinia mahtavampi.

Illan dokumentti ei paljasta mitään erityisen yllättävää, mutta tarjoaa kasvojen ja tarinoiden kimaran kautta laajan maan – Pietarista ja Moskovasta aina etäisille syrjäseuduille saakka.

Stalin-fanien lisäksi kohdataan yksittäisiä ihmisiä, jotka ovat omistaneet elämänsä Stalinin terrorin tuottamien joukkohautojen etsimiseen.

Putinin hallinto tukee sokean nationalismin nousua, ja asenne on jättänyt jäljen jopa Stalinin uhrien jälkeläisiin.

Iäkkäät sisarukset kertovat leirille viedyn äitinsä tarinan, mutta säpsähtävät saman tien: ei kai haastattelua vain käytetä lännessä Venäjän mustamaalaamiseen?

Yle Teema & Fem sunnuntai 22.4. klo 22.42

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti