Uutiset

Putin oli lievästi sovinnollinen Yhdysvalloille vuotuisessa suuressa televisioshow’ssaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin vastaili tänään suuressa vuotuisessa tiedotustilaisuudessa median ja kansalaisten kysymyksiin. Hän ei sanonut mitään kovin sensaatiomaista, mutta oli ehkä sovinnollisempi kuin pitkään aikaan perivihollistaan Yhdysvaltoja kohtaan. Hän toivoi, että Venäjä ja Yhdysvallat lopettaisivat ”eläinten lailla tappelemisen” ja uumoili, että maiden välit voisivat muuttua normaaleiksi.

Ohjelman velho oli Putinin lehdistösihteeri Dimitri Peskov, joka jakoi puheenvuorot. Hän piti lankoja tukevasti käsissään. Paikalle oli kutsuttu Putinin vastaehdokkaaksi julistautunut Ksenija Sobtšak. Hän tosin ei ollut paikalla vastaehdokkaana vaan televisiotoimittajan ominaisuudessa.

Putin tuli paikalle kalliilla autolla ja odotti pääsyään estradille kuin pop-idoli ennen konserttia. Hän käytti taas sinistä pukua ja siniseen sävytettyä kravattia. Hän puhui hillityllä papattavalla äänellä monta tuntia.

Ennen ohjelman alkua näytettiin lyhyitä palasia aikaisemmista kyselytunneista ja kerrottiin kuinka talous kasvaa ja kansalaisten elämä tulee paremmaksi.

Show yritti tapansa mukaan olla mahdollisimman spontaanin oloinen. Yleisökysymyksiä tuli tuhansittain, mutta vain häviävän pieni osa niistä pääsi läpi.

Putinilta kuultiin myös rauhanomaista puhetta. Hän toivoi, että ”Yhdysvallat ja Venäjä lakkaisivat tappelemasta eläinten lailla”. Hän ei pitänyt mahdottomana Yhdysvaltain ja Venäjän välien muuttumista normaaleiksi.

Kun Putinilta kysyttiin asevarustelusta, presidentti vakuutti, että Venäjä ei aio lähteä kilpavarusteluun, vaikka panostaakin voimakkaasti puolustukseen.

Putin vertasi Yhdysvaltojen ja Venäjän puolustusbudjetteja. Presidentin mukaan Venäjä käyttää vuodessa 46 miljardia dollaria vuodessa, mutta Yhdysvallat 700 miljardia.

Dopingkohu ja KOK:n päätökset Venäjän sulkemisesta talviolympialaisten ulkopuolelle herättivät uteliaisuutta. Putin vastasi kysymyksiin aivan kuin Venäjä olisi jälleen kerran joutunut syyttömänä katalien ulkomaiden uhriksi.

Hän vakuutti, että muissakin maissa on vastaavia juttuja, mutta niistä ei ole nostettu tällaista kohua kuin KOK teki Venäjän kohdalla.

Hän ihmetteli, miten FBI:n suojeluksessa toiminut doping-paljastaja Grigori Rodtšenko on voinut olla Venäjän dopingpäällikkönä.

Putin pääsi kehumaan talouden kohentumista ja inflaation vähäisyyttä. Putin sanoi, että ulkomaalaisten investointien arvo on viime vuonna kaksinkertaistunut. Hän kiitteli keskuspankkia ja rahapolitiikkaa.

Putin vastasi kansalaisten ja lehdistön esittämiin kysymyksiin neljällä tv-kanavalla ja useilla radiokanavilla suorana. Ohjelma toistetaan kerran vuodessa. Putin aloitti niiden tekemisen vuonna 2001. Tänään tehty ulostulo oli järjestyksessä 16.

Peskovia nähdään ruudussa yleensä silloin kun poliittinen tilanne on kriittinen. Niinpä hänen liikanimensä on ”huonojen uutisten lehdistösihteeri”. Hän on saanut puhua presidentin nimissä vuodesta 2004 lähtien. Hän on entinen diplomaatti, joka on palvellut Pakistanissa ja Turkissa. Häntä pidetään todella paksunahkaisena tiedottajana. Kerran kun poliisi oli taas hyökännyt pamppuineen mielensoittajien kimppuun ja katkonut heiltä kylkiluita, Peskov kommentoi tapausta sanomalla, että poliisin oli pakko pitää järjestystä yllä rauhoittamalla levotonta mielenosoittajien joukkoa.

Putin vetää 2-3 miljoonaa ruutujen ääreen

Noin 2-3 miljoonaa ihmistä katsoo ohjelmaa, mutta esimerkiksi Pietarissa ohjelman aikana kaupungin liikenne pyöri ennallaan eikä hiljentynyt kuten jalkapallon tai jääkiekon huippuotteluiden aikana.
Ohjelman kesto vaihtelee. Putin teki ennätyksen vuonna 2013 vastailemalla kysymyksiin 4 tuntia 47 minuuttia ja hän kävi läpi 85 kysymystä.
Ohjelma toistaa itseään sikäli, että vuodesta toiseen Putinin vastattavaksi otetaan tietty määrä kysymyksiä eri elämän alueilta kuten työmarkkinoista, kotitaloudesta, ihmisten perusoikeuksista, infran kehityksestä ja terveydenhoidosta sekä korruptiosta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic