Uutiset

Putin pelastaa Valko-Venäjän Lukashenkon hataran valta-aseman miljardilainalla – Putinin kehonkieli ja esiintyminen näyttivät Venäjällä vierailleelle Lukashenkolle kaapin paikan

Maanpaossa oleva presidentinvaalien vastaehdokas Svetlana Tsihanouskaja sanoi, ettei Lukashenkolla enää ole laillista valtaa neuvotella Valko-Venäjän puolesta.
Venäjän presidentti Vladimir Putin vastaanotti Valko-Venäjän presidentin Aleksandr Lukashenkon Venäjän Sothsissa. Kuva: epa08668642
Venäjän presidentti Vladimir Putin vastaanotti Valko-Venäjän presidentin Aleksandr Lukashenkon Venäjän Sothsissa. Kuva: epa08668642

Venäjän presidentti Vladimir Putin lupasi Valko-Venäjälle yli 1,2 miljardin euron lainan, kun hän tapasi maan ahtaalle joutuneen presidentin Aleksandr Lukashenkon maanantaina Venäjän Sotshissa.

Putin sanoi tapaamisen aluksi, että Valko-Venäjän on ratkaistava ongelmansa itse ilman ulkopuolista apua.

– Haluamme valkovenäläisten hoitavan tilanteensa rauhallisesti ja dialogin turvin ilman ulkopuolista puuttumista, Putin sanoi.

Lisäksi Putin totesi, että hän kannattaa jonkinlaisia perustuslaillisia uudistuksia Valko-Venäjällä. Lukashenko lupaili hieman presidentin valtaa vähentävää perustuslain muutosta viime viikolla, mutta reformia saataisiin odottaa ainakin pari vuotta.

Putin on ollut Lukashenkon ainut tukija, kun valkovenäläiset ovat vaatineet presidentin eroa yli kuukauden kestäneissä valtavissa mielenosoituksissa. Protestit alkoivat vaaleista, joissa Lukashenko sai hallinnon väitteiden mukaan 80 prosenttia äänistä, mutta joita pidetään erittäin laajasti väärennettyinä.

Lukashenko aloitti maanantain tapaamisen nöyrällä kommentilla.

– Toverisi on vaikeuksissa, ja sanon tämän vilpittömästi.

”Vain” kuvernööri vastassa

Lukashenko vieraili Venäjällä kesken 26-vuotisen valtakautensa pahinta kriisiä.

Sunnuntaina yli 100 000 ihmistä kokoontui jälleen Lukashenkon vastaisiin mielenosoituksiin, joita maan turvallisuusjoukot yrittävät estää todella kovalla voimalla. Yli 400 ihmistä pidätettiin sunnuntaina.

Kasvokkaisella tapaamisellaja lainalupauksella Putin asettui edelleen tukemaan Lukashenkoa, mutta esiintymisellään ja tapaamisjärjestelyillä hän viestitti, että Lukashenko on nyt selvästi aiempaa tiukemmin Moskovan hyppysissä.

Esimerkiksi lentokentällä Lukashenkoa vastassa oli ”vain” Krasnodarin alueen kuvernööri.

Presidenttien keskustelun videoidun osuuden aikana Putin nojaili tuoliinsa leveässä haara-asennossa, selkä suorassa ja tiukka ilme kasvoillaan, kun Lukashenko puhui.

Samalla Putin naputteli sormillaan käsinojaa ja jaloillaan penkin etumusta, mitä monet kommentaattorit pitivät tahallisena kyllästymisen osoituksena.

Putin: Puolustusyhteistyö jatkuu

Putin sanoi Lukashenkolle maanantaina useita ehdotuksia, joita Valko-Venäjän tulisi tehdä.

Lukashenkon tulisi Putinin mukaan esimerkiksi kehittää maiden kahdenvälisiä kauppasuhteita.

Lukashenko on aiemmin pyytänyt julkisesti Venäjää puuttumaan Valko-Venäjän tilanteeseen sotilaallisesti.

Putin ei ole suostunut pyyntöihin, mutta maanantaina hän vakuutteli, että maiden välinen puolustusyhteistyö jatkuu edelleen vankkana.

Aiemmin maanantaina venäläiset uutistoimistot kertoivat, että Venäjä lähettää Valko-Venäjälle sotilaita maiden yhteiseen sotaharjoitukseen.

Lukashenko vallassa vain Venäjän tuela

Maanantain tapaamisessa Venäjä ja Valko-Venäjä eivät tehneet lainalupauksen lisäksi mitään varsinaisia päätöksiä.

Putinin ehdotukset antavat esimakua siitä, mitä Venäjä pääsee tulevaisuudessa sanelemaan Lukashenkolle, jonka vallassa pysyminen on nyt kokonaan kiinni Venäjän tuesta.

Ilman Putinin lainalupausta Lukashenko tuskin olisi saanut rahaa mistään muualta. Vaalien jälkeiset tapahtumat ovat koetelleet Valko-Venäjän taloutta pahasti, ja maassa on uhka akuutista talouskriisistä.

Kreml on esimerkiksi jo pitkään pyrkinyt tiivistämään maiden välistä valtioliittoa, mutta tähän asti Lukashenko ei ole suhtautunut valtioliiton syventämiseen myötämielisesti.

Maanpaossa oleva, presidentinvaalit opposition arvioiden mukaan voittanut Svetlana Tsihanouskaja sanoi, että Putinin Lukashenkon kanssa sopimat asiat eivät ole lainvoimaisia, koska Lukashenkoa ei hänen mukaansa enää voi pitää laillisena presidenttinä.

Uusimmat

Fingerpori

comic