Uutiset

Putin punnitsee voiman ja talouden välillä - pääministerin valinta toukokuussa ennakoi talousuudistusten mittavuutta

Suomalaiset Venäjän-kaupan asiantuntijat arvioivat, että presidentti Vladimir Putin linjaa toukokuisella pääministerin ja hallituksen valinnallaan maan talousuudistuksia.

-Tämä kausi tulee näyttämään sen, miten Putin haluaa nimensä historiaan: talouden uudistajana vai voimapolitiikan kautta, toteaa EK:n Venäjän-johtaja Petri Vuorio Lännen Medialle.

Nykyisen pääministerin Dmitri Medvedevin jatko tuskin tarkoittaisi rivakoita tai laajoja uudistuksia. Sen sijaan Venäjän keskuspankin pääjohtajan Elvira Nabiullinan valinta pääministeriksi antaisi uudistusmielisen viestin.

-Paineet talousuudistusten tekemiseen kasvavat jatkuvasti. Edellinen presidenttikausi oli venäläisille pettymys talouden kannalta, sanoo Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.

Venäjän talous on vaikeuksissa ja kansalaisten ostovoima on heikko. Tarvetta olisi eläkeiän nostolle ja mittaville investoinneille.

Maan suurvaltapolitiikka ei ainakaan nopeuta uudistuksia, eikä Putin siitä luovu.

-Yhdessä harvoista vaalikampanjapuheistaan Putin painotti talouden uudistuksia. Siinä yhteydessä hän totesi, että Venäjä ei tule luopumaan ulkopolitiikassa saaduista voitoista tai suurvalta-asemastaan, Vuorio kertoo.

Laajat uudistukset parantaisivat myös suomalaisten yritysten liiketoimintamahdollisuuksia Venäjällä. Turvallisuusasiatkin ovat nykyisin paremmalla tolalla kuin muutama vuosikymmen sitten – kunhan järki pysyy mukana.

-Turvallisuusasiat eivät ole enää huolenaihe toisin kuin 1990-luvulla. Kotiläksyt ja paperiasiat pitää olla tehtynä huolellisesti, ja pitää olla varasuunnitelman varasuunnitelmat, evästää Vuorio.

Vuorio muistuttaa, että suomalaiset ovat Euroopan parhaimpiin kuuluvia Venäjän-asiantuntijoita, vaikka sitä ei itse aina ymmärretä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic