Uutiset

Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua

Hyvä uutinen on, että Suomi ja Venäjä tekevät hyödyllistä ympäristöyhteistyötä, eikä suhteista presidentti Niinistön sanoin löydetty ongelmia. Huono uutinen on, että Putin käytti Helsinkiä asemapaikkana lähettääkseen verhottuja vastakkainasettelun viestejä länteen. Euroopan huoli ihmisoikeuksista ei paljon paina, ja asevarustelu on täysin amerikkalaisten vika.
Presidentit Vladimir Putin ja Sauli Niinistö tapasivat Helsingissä keskiviikkona ystävällisissä tunnelmissa. Putinilla oli kuitenkin paljon hampaan kolossa Yhdysvaltoja kohtaan, eikä toimittajien "hellä huolenpito" venäläisten ihmisoikeuksista ilahduta. Kuva: Joel Maisalmi
Presidentit Vladimir Putin ja Sauli Niinistö tapasivat Helsingissä keskiviikkona ystävällisissä tunnelmissa. Putinilla oli kuitenkin paljon hampaan kolossa Yhdysvaltoja kohtaan, eikä toimittajien "hellä huolenpito" venäläisten ihmisoikeuksista ilahduta. Kuva: Joel Maisalmi

Suomen ja Venäjän presidenteillä oli Helsingissä hyvää kerrottavaa. Kumpikin kehui, että moni asia maiden suhteissa on menossa parempaan suuntaan. Isoja taloudellisia hankkeita on puolin ja toisin. Tavaravaihto kasvaa, ja Venäjä valmistautuu myöntämään suomalaisille 1. lokakuuta alkaen ilmaisia sähköisiä viisumeita Pietariin ja lähiseudulle.

Suomalaisten osaaminen jätehuollossa ja ympäristönsuojelussa kiinnostaa venäläisiä. Presidentti Vladimir Putin on ”ottanut vakavasti” virkaveli Sauli Niinistön aloitteen mustan hiilen vähentämisestä arktisilla alueilla.

Jos tähän voisi panna pisteen, eläisimme upeassa maailmassa.

Venäjää 20 vuotta johtanut Putin puhui Helsingissä ystävällisesti, mutta lehdistötilaisuudessa suomalaisen ja venäläisen median edessä pehmeän kaavun sisältä vilahteli rautanyrkki.

Putin ei tunnusta Euroopan neuvoston periaatteita rikottavan, kun liberaalien oppositiopoliitikkojen pääsy ehdolle Moskovan kaupunkivaaleissa evätään ja mielenosoittajia pidätetään joukoittain. Putinin mukaan viranomaiset ryhtyisivät toimiin missä tahansa maailman kaupungissa. Muualla vain ihmisiä jopa kuolisi. Kaikki tapahtuva on ”kauniissa sopusoinnussa” Venäjän lainsäädännön kanssa.

Oppositiopoliitikot ovat laittaneet kannattajakortteihinsa kirjailija Nikolai Gogolin klassikosta tuttuja ”kuolleita sieluja”. Näin he ovat syyllistyneet väärennöksiin, eikä suinkaan heidät pois sulkenut keskusvaalilautakunta.

Venäjä kiittää Suomea tuesta jäsenoikeuksien palauttamisesta Euroopan neuvostossa, mutta se ei näe tavoissaan parantamista. Putin kertoi, että Venäjä kunnioittaa ihmisoikeuksia. Euroopan neuvostoon Venäjä ei hänen mukaansa pyri vängällä. Jos siellä ei arvosteta Venäjän käsitystä kansalaisoikeuksista, voisihan Venäjä lähteäkin. Silloin vain ne venäläiset, joista toimittajat Putinin mukaan ”niin hellästi kantavat huolta”, eivät enää voisi kääntyä kansainvälisen ihmisoikeustuomioistuimen puoleen.

Asevarustelukilvassa Venäjä – Putinin mukaan – ainoastaan puolustaa itseään. Jos Yhdysvallat sijoittaa tai pelkästään edes aikoo sijoittaa keskipitkän matkan ohjuksia Romaniaan ja Puolaan, Venäjä valmistautuu vastaamaan. Erään Putinia pitkään seuranneen venäläistoimittajan mukaan sanamuoto ei ole vielä koskaan ollut näin konkreettinen. Kun Yhdysvallat vetäytyy keskimatkan ohjuksia rajoittaneesta INF-ydinasesopimuksesta, Venäjä kokee saavansa vapaammat kädet.

Putinin puhuttua pitkään Yhdysvaltojen kiihtyvästä asevarustelusta Lännen Media kysyi, mitä Arkangelin alueella tapahtui, kun säteilytaso äkisti teki piikin Severodvinskin sukellusvenetukikohtana tunnetussa kaupungissa – vain reilun 400 kilometrin päässä Suomesta.

Putin vastasi ensi kertaa suoraan, että menehtyneet ihmiset olivat valmistelemassa uutta asejärjestelmää. Hän nimitti Vienanmerellä tapahtunutta tragediaksi. Saman tien hän jatkoi, että asejärjestelmää Venäjä joutuu valmistelemaan, koska kuten sanottua amerikkalaiset tekevät niin.

Informaationvaihto ydinturmista on Putinin mukaan kunnossa, sillä ”nykylaitteet voivat mitata säteilyä pitkältä etäisyydeltä eikä mitään jyrkkää säteilytason nousua ole havaittu”.

– Varmasti ymmärrätte, että kun kyseessä on sotilashanke, tiedonsaantia koskevat tietyt rajoitukset. Olen samaa mieltä kanssanne siitä, että jos kyse on informaation vaihdon parantamisesta, se kannattaa tehdä, Putin vastasi.

Venäjän presidentin tapaamisissa on sääntönä, että kummankin maan media saa esittää kollektiivisesti kaksi kysymystä. Suomalaisten kysymykset koskivat Euroopan neuvoston jäsenen velvollisuuksia ja Moskovan protesteja sekä ydinturvallisuutta, kun Venäjällä sattuu onnettomuuksia suljetuilla sotilasalueilla.

Venäjän mediaa kiinnosti amerikkalaisten asepolitiikan ohella se, miksi länsimaissa yhä hyökkäillään Itämeren NordStream-kaasuputkihanketta vastaan.

Putin käytti Helsingin mediahuomiosta ison osan viestiäkseen kotiyleisölle, että asevarustelu on amerikkalaisten syytä. Venäjä kun ei koskaan hyökkää mihinkään.

Lyhyesti Putin kertoi ”informoineensa” Niinistöä tilanteesta Itä-Ukrainassa. Virallisesti Venäjä ei myönnä olevansa Itä-Ukrainan sodassa osapuoli, mutta informaatiota sillä selvästi on.

Ukrainan kriisin ratkaiseminen on umpisolmussa, mutta jotakin on tekeillä. Niinistö kertoi Suomen tukevan käytännön työtä asiassa.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja ja pitkäaikainen Venäjä-reportteri.

Uusimmat

Fingerpori

comic