Uutiset

Putin varoitti ydinohjuskilvasta: jos Yhdysvallat sijoittaa ohjuksia Eurooppaan, Venäjä vastaa samalla mitalla

Venäjän presidentti lupasi vuosittaisessa puheessaan tukea lapsiperheille, kolossaalisia investointeja ja tänä vuonna aukeavaa raideyhteyttä Krimille.
Venäjän presidentin vuotuinen puhe valtion tilasta kesti tänä vuonna puolitoista tuntia. Kuva: MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Venäjän presidentti Vladimir Putin on varoittanut Yhdysvaltoja, mikäli se sijoittaa keskipitkän matkan ydinohjuksia Eurooppaan. Tässä tilanteessa Venäjä kohdistaisi omat ohjuksensa sekä ohjusten sijoitusmaita että Yhdysvaltoja vastaan.

Putin puhui kilpavarustelusta osana valtakunnan tila -puhettaan, jonka Venäjän presidentti pitää vuosittain maan parlamentille.

– Meillä ei ole kiinnostusta vastakkainasetteluun, varsinkaan Yhdysvaltojen kaltaisen maailmanvallan kanssa, Putin sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hän kuitenkin syytti Yhdysvaltoja ”tuhoisan ja tuskallisen erheellisen” politiikan harjoittamisesta.

Toivoi Euroopan-suhteiden lämpenevän

Sekä Yhdysvallat että Venäjä irtautuivat helmikuun alussa INF-sopimuksesta, joka rajoitti keskimatkan ja keskipitkän matkan ohjusten käyttöä Euroopassa.

Puheessaan Putin syytti Yhdysvaltoja sopimuksen rikkomisesta. Yhdysvallat on puolestaan syyttänyt samasta Venäjää.

Euroopan maille Putin ei kuitenkaan esittänyt uhkauksia vaan vetoomuksen yhteistyön puolesta.

– Toivomme, että Euroopan unioni toimii aidosti palauttaakseen normaalit poliittiset ja taloudelliset suhteet Venäjän kanssa, Putin totesi.

Talous ja sosiaalipolitiikka puheen kärkenä

Ulko- ja turvallisuuspoliittiseen osuuteen huipentunut puhe kesti tänä vuonna puolitoista tuntia.

Puheen alkupuolella Putin käsitteli Venäjän taloutta ja sosiaalipolitiikkaa. Putinin mukaan Venäjän haasteina ovat maan ikäjakauma ja köyhyys. Hän yhdisti korkean kuolleisuuden ja lyhyen eliniän köyhyyteen, jonka kukistaminen helpottaisi väestön ikärakennetta.

Presidentti lupasi ”kolossaalisia” investointeja Venäjän talouden kehittämiseen. Hänen mukaansa investoinnit voidaan rahoittaa venäläisten vuosien mittaan tekemän työn turvin, eivätkä vaadi lainarahoitusta.

Presidentin mukaan liikennöinti Krimin niemimaalle rakennettavalla rautatiesillalla alkaa vielä tämän vuoden aikana.

Kansansuosio kärsinyt

Putin piti puheen laskevan kansansuosion keskellä.

Riippumattoman Levada-keskuksen tammikuussa tekemän mielipidemittauksen mukaan 64 prosenttia venäläisistä hyväksyi Putinin toimet presidenttinä. Luku on laskenut alimmilleen sen jälkeen, kun Venäjä valloitti Krimin niemimaan alkuvuonna 2014.

Putinin kannatusta on syönyt Venäjän taloustilanne. Maan viralliset tilastot kertovat talouskasvusta, mutta kansalaisten reaalitulot ovat laskeneet vuosia ja viime vuonna päätetty eläkeuudistus

Uusimmat

Fingerpori

comic