Uutiset

Putin: Venäjä aloittaa uusien ohjusten rakentamisen ja vetäytyy ydinasesopimuksesta

Venäjä aloittaa Vladimir Putinin mukaan uusien ohjusten kehittämisen. Kuva: ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL

Venäjä on päättänyt keskeyttää kylmän sodan aikaisen keskipitkän matkan ydinohjukset kieltävän INF-sopimuksen noudattamisen. Uutistoimisto Reutersin mukaan asiasta ilmoitti lauantaina Venäjän presidentti Vladimir Putin. Hän on myös määrännyt hallitusta olemaan aloittamatta aseidenriisuntaan liittyviä keskusteluja Washingtonin kanssa.

Moskovan suhdetta lännen kanssa ovat rasittaneet viime aikoina Krimin liittäminen Ukrainasta Venäjään, väitteet sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin sekä Britanniassa tehty Novitšok -hermomyrkkyisku.

– Amerikkalaiset kumppanit ilmoittivat, että he keskeyttävät osallistumisensa sopimukseen. Me keskeytämme sen myös, Putin sanoi televisioidun tapaamisen aikana ulko- ja puolustusministereille.

Yhdysvallat ilmoitti perjantaina, että se vetäytyy INF-sopimuksesta Venäjän kanssa. Putinin mukaan Venäjän aloittaa uusien, mukaan lukien yli viisinkertaisella äänen nopeudella etenevien ohjusten rakentamisen.

Tapaamisen kestäessä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov myös syytti Yhdysvaltoja muun muassa INF-sopimuksen rikkomisesta. Yhdysvallat on aiemmin syyttänyt sopimuksen rikkomisesta Venäjää.

Putinin mukaan Venäjä ei kasvata puolustusbudjettiaan uusien aseiden myötä. Se ei myöskään sijoita aseita Eurooppaan ja muihin maihin, ellei Yhdysvallat tee niin ensin.

Uusimmat

Fingerpori

comic