Uutiset

Putin vertasi tekojaan Pietari Suuren valloituksiin Itämeren alueella

Venäjän presidentti Vladimir Putin vertasi torstaina tämänhetkisiä tekojaan Pietari Suureen, joka valloitti Itämeren rannikon Ruotsilta suuressa Pohjan sodassa 1700-luvulla. Kuva on Venäjän valtiollisen uutistoimiston Sputnikin välittämä. Lehtikuvalla ei ole ollut mahdollisuutta todentaa kuvaustilanteen aitoutta tai riippumattomuutta. Kuva: Mikhail Metzel

Venäjän presidentti Vladimir Putin vertasi torstaina tämänhetkisiä tekojaan Pietari Suureen, joka valloitti Itämeren rannikon Ruotsilta suuressa Pohjan sodassa 1700-luvulla.

Vieraillessaan Moskovassa Pietari Suuren syntymän 350-vuotisnäyttelyssä Putin puhui nuorille yrittäjille.

– Tulee vaikutelma, että taistellessaan Ruotsia vastaan hän (Pietari Suuri) sieppasi jotain. Hän ei ottanut mitään, hän otti sen takaisin, presidentti sanoi.

Kun Pietari Suuri perusti Pietarin kaupungin ja julisti sen Venäjän pääkaupungiksi, mikään Euroopan maa ei Putinin mukaan tunnustanut tämän alueen kuuluvan Venäjälle.

– Kaikki pitivät sitä Ruotsin osana. Mutta ikimuistoisista ajoista lähtien slaavit olivat asuneet siellä yhdessä suomalais-ugrilaisten kansojen kanssa, Putin luennoi.

– Myös meidän velvollisuutemme on ottaa takaisin ja vahvistua, Putin sanoi viitaten ilmeisesti Venäjän sotaan Ukrainassa.

Historiassa on Putinin mukaan ollut aikoja, jolloin Venäjä on joutunut perääntymään, mutta vain ”saadaksemme voimamme takaisin ja mennäksemme eteenpäin”.

Ruotsin tappio suuressa Pohjan sodassa (1700–1721) teki Venäjästä johtavan vallan Itämerellä ja tärkeän tekijän Euroopan asioissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic