Uutiset

Putinilta kysyttiin monituntisessa lehdistötilaisuudessa Moskovassa tämän tyttäristä – presidentti kiersi kysymyksen eikä pudottanut muitakaan uutispommeja

Presidentti kertoi pitävänsä kansainvälisen yhteisön kilpailukieltopäätöksiä epäoikeudenmukaisina ja lainvastaisina. Hän muistutti, että suurin osa venäläisistä urheilijoista ei kuitenkaan käytä dopingia.
Venäjän presidentti Vladimir Putin vastasi tuntien ajan kysymyksiin, mikä lähetettiin suorana televisiokanavilla. Kuva: MAXIM SHIPENKOV
Venäjän presidentti Vladimir Putin vastasi tuntien ajan kysymyksiin, mikä lähetettiin suorana televisiokanavilla. Kuva: MAXIM SHIPENKOV

Vladimir Putin toisteli lähes neljä ja puoli tuntia kestäneessä lehdistötilaisuudessa enimmäkseen jo aiemmasta tuttuja näkemyksiään. Tilaisuus oli yllätyksetön, ja jopa päähenkilö eli presidentti Putin alkoi näyttää tympääntyneeltä tuntien kuluessa.

Putin otti kantaa useisiin maailmanpolitiikan ajankohtaisiin teemoihin. Hän muun muassa totesi, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin virkarikossyytteet ovat tekaistuja. Jotkut presidentin vastaukset saivat salissa raikuvat aplodit.

Suomen aikaa kello 11 alkaneessa tilaisuudessa riitti kysymyksiä laidasta laitaan. Muun muassa brexit, Venäjän ja Yhdysvaltojen sekä Kiinan suhteet, EU:n Venäjälle määräämät pakotteet, Berliinissä tapahtunut tshetsheenimiehen murha, internetin vapaus, ilmastonmuutos, saaste- ja jäteongelmat, terveyden- ja lääkehuollon haasteet, Venäjän talousnäkymät, pikkupaikkakuntien tyhjeneminen nuorista, perheväkivalta, asumiseen liittyvät kysymykset ja paikalliset liikenneinfrahankkeet kiinnostivat toimittajajoukkoa.

Putinin lapset ja brexit esillä

Aivan tilaisuuden loppupuolella BBC:n venäjänkielisen toimituksen toimittaja kysyi Putinilta tämän tyttäristä. Venäjällä on yleisesti tiedossa, että presidentin ystävät ja virkamiehet auttavat Putinin kahta tytärtä näiden liiketoimissa. Tyttäret toimivat salanimillä, ja toimittajaa kiinnosti, myöntääkö Putin sukulaisuuden. Putin syytti asiasta kysynyttä toimittajaa konkretian puutteesta ja kiersi näin kysymyksen.

Venäjän hallituksen lehti kysyi Putinin mielipidettä europarlamentin ehdotukseen totalitarismin vastaisen päivän viettämisestä. Putin puhui historiasta ja totesi, ettei natsi-Saksaa ja Neuvostoliittoa voi millään verrata toisiinsa.

Eurooppaan liittyen Putin onnitteli Britannian pääministeri Boris Johnsonia vaalivoitosta. Putin ei usko, että brexit heijastuu maiden väleihin.

Presidentille esitettiin myös kysymys uutissivusto Meduzan toimittajan Ivan Golunovin tapaukseen liittyen. Hänet lavastettiin kesällä syylliseksi huumerikokseen. Tapauksen saaneen huomattavan huomion vuoksi Golunov vapautettiin ja tekaistut syytteet kumottiin. Toimittajaa kiinnosti, miksi Golunovin lavastamista yrittäneitä ei ole rangaistu. Putin kertasi vastatessaan omaa työuraansa turvallisuuselimissä ja totesi, että viittä moskovalaispoliisia vastaan on nostettu oikeusjuttu.

Putinilta kysyttiin myös Venäjän toimista ilmastonmuutoksen vastustamiseksi. Putin lupasi Venäjän toimivan asiassa, mutta kyseenalaisti samalla ihmisen vaikutuksen ilmaston lämpenemiseen. Venäjä liittyi Pariisin ilmastosopimukseen tänä vuonna.

Venäläinen urheilutoimittaja kysyi venäläisen urheilun tulevaisuudennäkymistä doping-kohujen ja Venäjän saamien kilpailukieltojen myötä. Putin kertoi pitävänsä kansainvälisen yhteisön päätöksiä epäoikeudenmukaisina ja lainvastaisina. Hän muistutti, että suurin osa venäläisistä urheilijoista ei kuitenkaan käytä dopingia.

Ukraina ja kaasu kiinnostivat

Putin vastasi kohteliaasti kaikkiin kysymyksiin, mutta osa vastauksista ei liittynyt suoranaisesti kysymyksen aiheeseen. Putin esimerkiksi kiersi taitavasti turkkilaisen toimittajan kysymyksen Libyassa toimivista venäläisistä palkkasotilaista.

Presidentti puhui sotilaista myös Itä-Ukrainaan liittyen. Hän kielsi jälleen venäläisten joukkojen läsnäolon Itä-Ukrainassa sanomalla, että ulkomaisia joukkoja ei alueelta löydy. Putin myös totesi, että sota-alueella oleva kalusto on peräisin sieltä, missä pidetään kapinallisten puolia.

Ukrainalaisen uutistoimisto Unianin toimittaja pyysi Putinia antamaan päivämäärän Luhanskin ja Donetskin laittomien hallintojen purkamiselle. Sama toimittaja myös tiedusteli, syttyykö maiden välille kaasusota.

Presidentin tulkinnan mukaan Ukraina itse on hyväksynyt kapinallisalueet neuvottelukumppanikseen. Tosiasiassa Venäjä ohjailee kapinallisalueiden asioita taustalla.

Putin vakuutti, että Venäjä haluaa ratkaista kaasuongelman.

– Huolimatta uusien kaasuputkien rakentamisesta, myös kaasunkuljetus Ukrainan kautta säilyy, Putin sanoi.

Putinin mukaan Ukrainan kautta jatkossa kulkevan kaasun määrä ja uuden sopimuksen kesto on kuitenkin vielä auki. Maiden välinen kaasunkuljetussopimus on raukeamassa vuodenvaihteessa. Maat eivät ole edelleenkään löytäneet yksimielisyyttä jatkosopimuksen ehdoista.

Putin vakuutti, että Venäjä on jatkossakin valmis myymään Ukrainalle kaasua alennetuin hinnoin. Hänen mukaansa Venäjällä ei ole halua kuumentaa energiakysymystä. Venäjän viime aikojen toimet kertovat kuitenkin muuta.

Minskin sopimus esillä

Venäjän television ykköskanavan toimittaja kysyi Putinilta tämän näkemystä niin sanotun Normandia-ryhmän kokousten jatkamisen tarkoituksenmukaisuudesta ja Minskin sopimuksen ja Donbassin alueen tulevaisuudesta.

Normandia-ryhmään kuuluvat Venäjän ja Ukrainan lisäksi Ranskan ja Saksan johtajat. Kokoonpano on yrittänyt ratkaista Ukrainan sodan synnyttämää pattitilannetta siinä onnistumatta. Toimittajaa kiinnosti myös Putinin mielipide Ukrainan presidentistä Volodymyr Zelenskyistä. Putin vastasi, että hänen mielestään olisi epäkorrektia arvioida kollegaa.

Putin korosti Minskin sopimuksen tärkeyttä ja muistutti, että sopimuksen ytimessä on Donbassin erityisasema.

– Tarvitaan myös suoraa vuoropuhelua Donbassin kanssa, mitä ei nyt ole.

Putin myös kritisoi presidentti Zelenskyin puheita Minskin sopimuksen mahdollisesta muuttamisesta.

Putin arveli neuvottelujen jatkuvan, sillä hänen mielestään Minskin sopimuksen toteutumiseen liittyy tällä hetkellä myös positiivista liikehdintää. Sellaisena hän pitää osittaista tulitaukoa ja joukkojen vetämistä. Seuraavaa Normandia-ryhmän kokousta kaavaillaan huhtikuulle.

Yksityiskohtaisia vastauksia

Virallisen version mukaan Putinin ei pitäisi tietää kysymyksiä etukäteen. Osa hänen vastauksistaan sisältää perinteisesti niin tarkkoja yksityiskohtia, että joko presidentti on tutustunut kysymyksiin etukäteen tai hänellä on ilmiömäinen muisti.

Kysymysmaraton lähetettiin suorana useilla venäläisillä nettisivustoilla ja tv-kanavilla. Moskovaan saapui tällä kertaa lähes 1 900 toimittajaa tilaisuudesta raportoimaan. Tilaisuus pidettiin jo 15. kertaa.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic