Uutiset

Putinin mukaan Venäjä pysäytti viime vuonna lähes 600 vakoojaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että maan turvallisuuspalvelut pysäyttivät viime vuonna lähes 600 ulkomaista vakoojaa. Kuva: EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että maan turvallisuuspalvelut pysäyttivät viime vuonna lähes 600 ulkomaista vakoojaa. Asiasta uutisoivan CNN:n mukaan Putin lisäksi selvensi, että vakoojat olivat yrittäneet puuttua Venäjän sisäisiin asioihin.

Venäjän kansallisen turvallisuuspalvelun FSB:n tapaamisessa puhunut Putin sanoi, että ulkomaiset tiedusteluagentit yrittävät lisätä aktiivisuuttaan Venäjällä ja yrittävät päästä käsiksi maan taloudellisiin, tieteellisiin ja teknologisiin tietoihin.

Putinin mukaan he ehkä myös yrittävät vaikuttaa maan poliittisiin prosesseihin aivan kuten ennen vanhaan.

– Tämän takia tiedustelun on työskenneltävä tehokkaasti, päivittäin, ja tiedustelun pitää pohjautua nykyaikaisiin työskentelytapoihin, hän sanoo.

Viime vuonna FSB pidätti Yhdysvaltain entisen merijalkaväen sotilaan Paul Whelanin epäiltynä vakoilusta. Whelan kiistää syytteet. Jos hänet todetaan syylliseksi, tuomio voi olla enimmillään 20 vuotta vankeutta.

Pidätetyn perhe on sanonut miehen olleen Moskovassa häävieraana.

Osa asiantuntijoista arvioi Venäjän haluavan vaihtaa Whelanin ulkomailla kiinniotettuun vakoojaan

Whelan on edelleen tutkintavankeudessa ja hänen asianajajansa Vladimir Zherebenkov on vaatinut hänen vapauttamistaan takuita vastaan.

Asianajajan mukaan Whelanilla oli pidätyshetkellä mukanaan valtionsalaisuuksia, mutta mies ei välttämättä tiennyt sitä.

– En tiedä, miten hän sai sen ja mitä hänen oli sillä tarkoitus tehdä. Ei ole myöskään tietoa, oliko Whelan tietoinen siitä, että hänellä oli hallussaan salaista tietoa. Toistaiseksi kaikki on vain arvailua, Zherebenkov sanoi tammikuussa.

Osa länsimaisista asiantuntijoista on arvellut, että Venäjä pidätti Whelanin, jotta voisi vaihtaa jonkun ulkomailla kiinniotetun vakoojan Whelaniin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti