Uutiset

Putinin suuriin virkaanastujaisiin osallistuu Suomesta suurlähettiläs – presidentti Niinistö tuskin paikalle

Venäjän presidentiksi uudelleen valitun Vladimir Putinin virkaanastujaiset ovat 7. toukokuuta. Paikalle on kutsuttu noin 3 000 kutsuvierasta.

Suomesta tapahtumaan osallistuu todennäköisesti Suomen Venäjän suurlähetystön johtaja, suurlähettiläs Mikko Hautala.

-Kutsua virkaanastujaisiin ei ole vielä tullut, mutta kun sellainen tulee, suurlähettiläs Mikko Hautala todennäköisesti osallistuu tilaisuuteen. Suurlähettilästasolla osallistuttiin myös viimeksi, kertoo suurlähetystön lehdistöneuvos Taneli Dobrowolski Lännen Medialle.

Sekä ulkoministeri Timo Soinin (sin.) että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) avustajakunnista kerrotaan, että kutsua ei ole tullut ja että todennäköisesti suurlähettiläs osallistuu. Myöskään tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei näillä näkymin osallistu Putinin virkaanastujaisiin. Käytäntönä on, että valtiota edustaa vain yksi edustaja ja virkaanastujaisissa tämän kerrotaan yleensä olevan suurlähettiläs.

Putinin virkaanastujaisia vietetään kireissä kansainvälisissä tunnelmissa, koska keväällä Iso-Britanniassa tehty entisen venäläisvakoojan myrkytys hermomyrkyllä on heikentänyt ennestäänkin koetuksella olleita Venäjän ja Euroopan suhteita. Myös Ukrainan ja Syyrian sodat ovat vuosia hiertäneet Venäjän ja länsimaiden välejä.

Venäläismediassa esillä olleiden tietojen mukaan Putin satsaisi nyt neljännellä presidenttikaudellaan opetukseen, terveydenhoitoon ja elintasoon sekä teiden korjaamiseen. Näin hän saattaa esiintyä vähemmän sotaisana presidenttinä ja on mahdollista, että Putin aikoo jopa leikata sotilasmenoja saadakseen rauhanomaisille hankkeille rahaa.

Venäjällä odotetaan lisäksi, että Putin antaisi voimakkaan talouden elvytyspaketin, jotta Venäjän talous kohenisi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic