Uutiset

Putinin tytär erosi ja aviomies menetti rahansa

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tytär Katerina Tikhonova on venäläisten lehtitietojen mukaan eronnut miehestään Kirill Shamalovista.

Pariskunta meni naimisiin vuonna 2012. Avioliitto nosti Shamalovin muutamassa vuodessa Venäjän superrikkaiden joukkoon, mutta myös pudotus maan kamaralle oli nopea.

Shamalovin isä on Vladimir Putinin hyvä ystävä.

The Moscow Times kirjoittaa, että Shamalovin nousu ja putoaminen tarjoavat harvinainen näköalan siihen, kuinka Putinin sisäpiiri ja Venäjän superrikkaat hoitavat asioitaan.

Nopea rikastuminen

Ennen avioliittoaan Kirill Shamalov työskenteli ylempänä toimihenkilönä Sibur-nimisessä suuressa petrokemian yhtiössä.

Naimisiin menon jälkeen hänestä tuli rikas. Siburin omistajat, jotka olivat Putinin hyviä ystäviä, Leonid Mikhelson ja Gennadi Timchenko nostivat Shamalovin yhtiön huippujohtajien joukkoon ja myivät nuorelle aviomiehelle 4,3 prosentin osuuden yhtiöstään.

Shamalov maksoi osakkeet 2,2 miljardin dollarin lainalla. Laina järjestyi Venäjän vauraimman yrityksen Gazpromin pankilta, jonka asioihin Putinilla on paljon sanomista.

Shamalov oli silloin 32-vuotias ja valmis rikastumaan lisää. Kun kaikki oli vielä hyvin, hän kävi Davosissa Maailman talousfoorumin kokouksessa.

Viime maaliskuussa jotakin kuitenkin tapahtui, sillä Shamalov myi yllättäen osuutensa Siburista sen toiselle omistajalle Mikhelsonille.

Nimellisesti omistaja

Nyt The Moscow Times kertoo nimettömiin lähteisiin tukeutuen, että Shamalov ei rikastunut kaupasta penniäkään: hän oli saanut pitää osakkeita nimissään vain sen takia, että oli Putinin vävy.

Kun avioliitto Putinin tyttären kanssa päättyi, myös Shamalovin oikeus osakkeisiin päättyi.

Putin tarkka yksityiselämästään

Putin on salannut yksityiselämänsä menestyksekkäästi koko uransa ajan.

Hän esiintyi takavuosina muutaman kerran valokuvissa tyttäriensä Katerinan ja Marian kanssa, kun he olivat alle kouluikäisiä.

Mitä vahvemmaksi Putinin valta-asema on kasvanut, sitä paksummaksi muuri on tullut hänen perheasioidensa ympärille.

Putin suojeli tyttäriään julkisuudelta niin tarkoin, että heidän oli opiskeltava yliopistossa salanimillä, eivätkä kaikki heidän opiskelutovereistaan tienneet, keitä he olivat.

Putin on itse paljon julkisuudessa. Hän pitää lehdistötilaisuuksia ja selostaa politiikkaansa, mutta perhettään ja yksityiselämäänsä koskeviin kysymyksiin hän suhtautuu ärtyneesti.

Kerran hän kehotti journalisteja ”pitämään räkäiset nenänsä irti” perheensä asioista.

Uutiset Putinin perheestä ovat kirjavia ja usein ristiriitaisia keskenään.

Putin on itse kertonut tyttäristään niukasti: he ovat opiskelleet yliopistossa, menestyvät hyvin ”valitsemillaan aloilla” sekä välttävät politiikkaa ja liike-elämää.

Putin erosi vaimostaan Ludmilasta vuonna 2013.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic