Uutiset

"Putinin viestinviejä" vierailee tänään Suomessa – tutkija huomioi Venäjän asennemuutoksen

Venäjän asenne Suomen-suhteisiin on muuttunut rakentavammaksi kuin useaan vuoteen, arvioi Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori

Hanna Smith.

Muutos suhtautumisessa näkyy Smithin mukaan siinä, miten Venäjän ulkoministeriö on tiedottanut ulkoministeri

Sergei Lavrovin

valtiovierailusta Suomeen. Lavrov tapaa tänään torstaina Suomen ulkoministeri Timo Soinin (ps.) aamupäivällä Porvoossa, ja iltapäivällä Lavrov vierailee Mäntyniemessä tapaamassa presidentti Sauli Niinistön. Vierailu järjestetään Soinin kutsusta.

Smithin mukaan Venäjä pyrkii korostamaan valtion kahdenvälisiä suhteita EU-valtioiden kanssa, ohi itse unionin. EU on suhtautunut tuomitsevasti Venäjän toimiin erityisesti Ukrainassa, minkä vuoksi Venäjä suosii kahdenkeskisiä suhteita, Smith arvioi.

Venäjän ulkoministeriön julkaisemassa englanninkielisessä tiedotteessa maan suhteiden Suomeen kuvataan olevan ”hyvässä tilassa”, ja maiden välisiä taloudellisia hankkeita, kuten Fortumin liiketoimia Venäjällä ja Rosatomin merkitystä Hanhikiven ydinvoimahankkeessa, korostetaan. Vastaavaa ei Smithin mukaan ole Ukrainan kriisin puhkeamisen jälkeen juuri ollut, ja myös Venäjän mediassa on myös korostettu maiden parantuneita suhteita.

– Joskus on tullut tosi vahvasti, että Suomi on pelkästään EU:n selän takana eikä maalla ole ollenkaan omaa selkärankaa, Smith toteaa Lännen Medialle.

Suomen valtioneuvoston tiedotteessa Soinin ja Lavrovin keskustelujen aiheiksi kerrotaan muun muassa Syyrian, Ukrainan ja Pohjois-Korean tilanteet.

Haikon kartanossa tapahtuva vierailu on Smithin arvion mukaan luonteeltaan aiempaa rutiininomaisempi, koska akuutit kriisit ovat aiempaa etäämmällä Suomea eikä maiden välillä ole diplomaattista asiaa, joka vaatisi välitöntä ratkaisua.

– Perussuhteisiin ei ole ehditty keskittyä. Voi olla, että tässä tehdään vain päivitys kaikesta ja todetaan, että suhteet toimivat, Smith sanoo.

Rutiininomaiseksi vierailua kuvailee myös Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija

Jussi Lassila.

– Itämeren alueella ei ole tällä hetkellä mitään kaikkein kovinta jännitettä. Oma arvaukseni on, että aika yleisellä tasolla mennään, Lassila sanoo.

Putinin ”tärkeä viestinviejä”

Vuodesta 2004 saakka Venäjän ulkoministerinä toiminut Sergei Lavrov on Smithin mukaan presidentti

Vladimir Putinen

hallinnossa korvaamaton diplomaatti.

Kyse ei ole Smithin mielestä pelkästään Lavrovin asemasta vaan myös tämän henkilökohtaisista kyvyistä. Kyvyille on Venäjän näkökulmasta ollut viime vuosina käyttöä esimerkiksi Ukrainan sodan ja Syyrian konfliktin aikana. Smith kuvaileekin häntä Putinin ”tärkeäksi viestinviejäksi”.

– Järkkymättömästi, silmiäkään räpäyttämättä hän pystyy olemaan joko rakentava tai uhkaava, hän voi puhua ihan mitä sattuu tai puhua todella hienosti, sanoo Smith.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic