Lounais-Häme Uutiset

Pysyvätkö Supercell-miljonäärit valtakunnan tulokärjessä? – Vuoden 2017 verotiedot julkaistaan tänään

Keskimääräinen palkansaaja ansaitsi viime vuonna yli 40 800 euroa. Naisten tulot laahaavat edelleen miehistä jäljessä.
Supercell-peliyhtiön toimitusjohtaja ja osakas Ilkka Paananen on ollut viime vuosina toistuvasti Suomen eniten ansaitsevien joukossa.

Verohallinto julkaisee vuoden 2017 henkilöverotuksen tuloverotiedot tänään torstaina.

Valtakunnan tulokärki julkaistaan Suomen toimituksille aamulla kello 8, ja yleisö pääsee aamulla kello 9 halutessaan tutustumaan tuloverotietoihin Verohallinnon toimipisteiden päätteiltä.

Aamulla verottaja julkaisee verkkosivuillaan tiedot myös yhteisöjen, kuten yritysten, maksamista tuloveroista. Aamukahdeksan jälkeen suomalaiset saavat siis tietää, ketkä olivat Suomen suurituloisimmat vuonna 2017.

Supercell-omistajat olleet kärjessä

Edellisvuosina tulokärjessä ovat pysytelleet pelifirmojen, kuten Supercellin omistajat. Esimerkiksi ansio- ja pääomatuloissa mitattuina vuoden 2016 kymmenen eniten ansainneen joukosta seitsemän kuului Supercellin omistajiin.

Supercell-peliyhtiön omistajat ovat myös olleet Suomen suurimpia veronmaksajia. Esimerkiksi Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen tienasi ansiotuloina vuonna 2016 yli 46,6 miljoonaa euroa, ja muun muassa ansiotulojen veroprosentin vuoksi Paananen maksoi veroja yli 25 miljoonaa euroa.

Palkansaajan keskiansio 40 835 euroa

Verohallinto julkaisi jo aiemmin tällä viikolla tilastotietoja viime vuoden verotuksesta. Tiistaina julkaistujen tietojen perusteella keskimääräisen palkansaajan tulot ovat kasvaneet hieman edellisvuodesta.

Vuonna 2017 palkansaajan keskimääräiset kokonaistulot olivat 40 835 euroa, kun taas palkansaajan keskitulo oli vuonna 2016 hieman yli 40 500 euroa.

Ansiotulo oli viime vuonna keskimäärin 39 881 euroa, ja keskimääräiset pääomatulot olivat 2 381 euroa.

Keskimääräinen palkansaaja maksoi puolestaan veroja ja veroluonteisia maksuja yhteensä 8 922 euroa.

Palkkavertailussa keskitulo on hankala, koska yksittäisten ihmisten suuret ansiot nostavat keskimääräistä tuloa.

Sen vuoksi keskivertosuomalaisen ansiotuloja voi verrata myös mediaanilla, eli suomalaisten palkkojen suuruusjärjestyksessään keskimmäisellä luvulla. Suomalaisen palkansaajan mediaaniansiotulot olivat viime vuonna 34 719 euroa.

Mediaaniveronmaksajan tulot olivat viime vuonna puolestaan 23 538 euroa. Kyseisessä luvussa on otettu huomioon kaikki palkansaajista yrittäjiin, työttömiin, opiskelijoihin ja eläkeläisiin.

Verottaja tiedotti tiistaina, että koko tuloverokertymä laski viime vuonna edellisvuoteen verrattuna, mikä johtui pääosin veronkevennyksistä. Veronpalautuksia maksetaan tänä vuonna yli 2,9 miljardia euroa lähes 3,6 miljoonalle suomalaiselle. Sen sijaan jäännösveroja eli mätkyjä määrättiin 608 000:lle.

Miehet ansaitsevat yhä naisia enemmän

Miesten tulot ovat Verohallinnon tilastojen perusteella edelleen suuremmat kuin naisilla. Viime vuonna keskimääräinen palkansaajamies tienasi ansiotuloina 44 850 euroa (mediaanitulo 38 899 euroa), kun taas keskimääräisen palkkaa saavan naisen ansiotulo oli 34 832 euroa (mediaanitulo 31 511 euroa).

Palkansaajamiehet ansaitsivat siis keskituloista laskettuna noin 29 prosenttia naisia enemmän viime vuonna.

Vielä suurempi harppaus on pääomatuloissa. Keskimääräinen miespalkansaaja ansaitsi pääomatuloina 2,6 kertaa enemmän kuin naiset.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti