Uutiset

Qatar haikailee tahallaan Natoon, vaikka ei pääse jäseneksi – riita naapuri Saudi-Arabian kanssa jatkuu

Qatar toivoo jossain vaiheessa olevansa puolustusliitto Naton jäsen. Qatarilaisen Altalaya-sivuston mukaan Qatarin hallinnon tavoitteena olisi Naton täysjäsenyys, jos sen kumppanuus Naton kansa etenee hyvin.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger kertoo, että Qatarin toive Nato-jäsenyydestä on loogista jatkoa sen linjalle.

-Qatar haluaa pitää linjansa itsenäisenä, mikä on aiheuttanut riitaa sen naapureiden kanssa. Ehdotus Nato-jäsenyydestä on looginen jatko tälle linjalle. Nato ja Qatar sopivat jo tämän vuoden tammikuussa syvemmästä yhteistyöstä, Mühlberger sanoo Lännen Medialle.

Qatar on ollut vuoden verran Saudi-Arabian, Egyptin, Bahrainin sekä Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien saarrossa. Syynä on ollut se, että erityisesti Saudi-Arabia on suuttunut Qatariin, koska se ei aina mukaudu saudi-johtoiseen politiikkaan seudulla. Qataria on syytetty lisäksi terrorismin tukemisesta.

Mühlbergerin mukaan esimerkiksi Qatarin ystävälliset suhteet muslimiveljeskuntaan, liittoutumattomuus ulkopolitiikassa ja parantuneet suhteet Iraniin ärsyttävät Saudi-Arabiaa. Lisäksi qatarilainen Al Jazeera-uutiskanava kertoo tehokkaasti muiden arabimaiden ongelmista, mikä on epämieluista niiden hallitsijoille.

Puolustusliitto Nato ennätti uutistoimisto AFP:n mukaan jo hillitsemään Qatarin pyrkimyksiä toteamalla, että vain eurooppalaisia maita voisi pyrkiä täysjäseneksi.

-Qatarista ei voi tulla Naton jäsentä ainakaan lähitulevaisuudessa. Se ei ole realistista, että Qatar hyväksyttäisiin jäseneksi. Saudi-Arabia on Yhdysvaltojen tärkeä liittolainen, Mühlberger toteaa.

Qatarin Nato-avaus kertoo Mühlbergerin mukaan siitä, että jännitteet Persianlahden alueella pysyvät ennallaan. Saarto ei ole Qataria pehmittänyt, vaikka se aiheuttaa maalle esimerkiksi taloudellisia hankaluuksia. Maa viestittää näin yhä omasta linjastaan.

Saartoa se yrittää helpottaa etsimällä uusia kumppaneita.

-Qatarin on pakko etsiä uusia kauppareittejä. Maa on nyt kuin saari Persianlahdella saarron takia. Lisäksi monia perheitä on hajonnut, koska saarto koskee myös ihmisiä ja perhekontakteja on ollut alueella paljon yli rajojen. Qatar on tiivistänyt suhteitaan Turkkiin ja varovaisesti myös Iraniin, Mühlberger sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic