Uutiset

"Raahata ihmisiä töihin kuin karjalaumaa" – Hoitoala järkyttyi Soinin ehdotuksesta rakentaa orjatyösilta Suomen ja Filippiinien välille

Ulkoministeri Timo Soini ehdotti perjantaina blogissaan hoitajien palkkausta kärkihankkeeksi Suomen ja Filippiinien välille. Hoitoalan ammattiliittojen mukaan hoitajien maahantuonti tarkoittaisi kehitysmaalaisten ahdingon hyväksikäyttöä ja kaksia työmarkkinoita. Filippiiniläiset sairaanhoitajat tekevät Suomessa työtä hoiva-avustajina ja siivoajina.
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen painottaa ihmisoikeuksien tärkeyttä rekrytoinnissa. Kuva: Kimmo Penttinen

Hoitoalan ammattiliitot ovat pöyristyneitä ulkoministeri Timo Soinin (sin) esityksestä palkata hoitajia Filippiineiltä. Liitot katsovat, että Soini ehdottaa käytännössä orjatyötä hoitajapulan korjaamiseksi.

– Filippiinit on valtavan köyhä maa, joka kouluttaa sairaanhoitajia vientituotteeksi, vaikka tarvitsisi heidät itse. Käyttäisimme hädänalaisia ihmisiä hyväksemme, sanoo puheenjohtaja Millariikka Rytkönen Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehystä.

Filippiineillä hankittu sairaanhoitajakoulutus ei kelpaa Suomessa tai muualla EU-maissa. Sitä ei myöskään ole mahdollista päivittää niin, että filippiiniläishoitaja voisi pätevöityä Suomessa koulutustaan vastaavaan työhön.

– Filippiiniläiset sairaanhoitajat toimivat Suomessa hoiva-avustajina ja siivoojina. Heidät on huijattu Suomeen valheellisilla mielikuvilla, ja Soini ulkoministerinä tietää tämän, Rytkönen sanoo.

– Erikoinen ajatus raahata jostakin toisesta maasta meille kielitaidottomia ihmisiä töihin kuin karjalaumaa, toteaa liittohallituksen puheenjohtaja Silja Paavola Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superista.

Soini kirjoitti perjantaina blogissaan, että Suomen pitäisi avata seuraava suurlähetystö Filippiinille. Hän ehdotti hoitohenkilökunnan rekrytointia kärkihankkeeksi Filippiinien ja Suomen välille.

– Meillä on jo nyt jonkin verran filippiiniläistä hoitohenkilökuntaa. He ovat työteliäitä, hyvää väkeä, joka tekee työnsä korkealla moraalilla, Soini kirjoitti.

Molemmat ammattiliitot pitävät käsittämättömänä, että ulkoministeri esittää orjatyösillan rakentamista kehitysmaan ja Suomen välille. Filippiinien asukkaista yli puolet elää köyhyysrajan alapuolella.

– Filippiineiltä lähtee joka päivä 5 000 ihmistä ulkomaille töihin. Se hajottaa perheitä, Rytkönen kuvailee.

– Syyt ovat puhtaasti taloudelliset. Ulkomaille lähteneiden rahalähetykset kotiin muodostavat peräti 10 prosenttia Filippiinien kansantaloudesta.

Superin Paavola muistuttaa, että hoitotyössä kielitaito on välttämätön. Filippiiniläisiltä hoitajilta se puuttuu tyystin.

– Suomeen ei saa syntyä tilannetta, jossa maahan tuodaan ulkomaalaisia työntekijöitä ja heille on eri työehdot. Se tarkoittaisi kaksia työmarkkinoita, Paavola sanoo.

– Työperäinen maahanmuutto on hyväksyttävää vain, jos ihminen haluaa itse sitä ja tietää, millaisiin oloihin hän on tulossa ja minkälaisin ehdoin.

Suomessa työskentelee arviolta muutamia satoja filippiiniläisiä hoitajia. Heidän työsuhteisiinsa liittyvät ongelmat ovat näkyneet vuosien aikana useasti Tehyn edunvalvonnassa.

Tehyn Rytkönen muistuttaa, että Suomessa on ymmärretty lapsityövoima ja tehty paljon työelämän ja tasa-arvon puolesta.

– Siksi olen surullinen ja järkyttynyt, että meidän ulkoministeri ei tiedä, mitä eettinen rekrytointi on ja miten äärimmäisen tärkeä asia ihmisoikeudet ovat rekrytoinnissa, Rytkönen sanoo.

Tilastojen mukaan alaa on vaihtanut Suomessa noin 20 000 koulutettua työikäistä hoitajaa. Ammattiliitto Superin mukaan säännöllinen palkka ja täydet tunnit takaavat sopimukset kannustaisivat jäämään alalle.

– Tarjotaan ensin meidän omille koulutetuille ja kielitaitoisille hoitajille ihan kokoaikaista työtä, Paavola ehdottaa.

– Lisäksi työn kuormittavuutta voisi vähentää ja palkata ammattilaisia tukitoimiin kuten siivoamiseen, että hoitajat voivat keskittyä siihen työhön, johon heidät on koulutettu.

Uusimmat

Fingerpori

comic