Uutiset

Raakakypsennettyyn lihaan hurahtanut ravintoloitsija pakeni Porvooseen selkään taputtelijoita

Vuosituhannen alussa Riku Stenrosilla meni lujaa Helsingissä, jossa hän pyöritti useita baareja ja iltaravintoloita.

-Elämä oli aika hektistä, ja selkään taputtelijoita riitti. Halusimme lähteä karkuun sitä sosiaalista elämää, Stenros kertoo.

Perhe löysi Porvoosta asunnon idyllisestä puutalosta, ihastui siihen heti ja muutti 50 000 asukkaan pikkukaupunkiin.

Kyseinen puutalokompleksi sattui olemaan taidemaalari Ville Wallgrenin vanha lapsuudenkoti, jota asuttaa nykyisin kuusi perhettä.

-Wallgrenin henki asuu siellä yhä. Kaikilla on ovet auki, pihalla grillataan ja pidetään vappubileitä. Oli päivänselvää, että nimeäisimme ensimmäisen yrityksemme Villen mukaan.

Hotelli Pariisin Ville aloitti vuonna 2010. Pari vuotta myöhemmin perustettu ravintola SicaPelle sai puolestaan nimensä Wallgrenin lemmikkipossun mukaan.

Fun diningia ja raakaa lihaa

Vaikka Stenros oli siihen mennessä toiminut baarialalla, hän oli aina unelmoinut nyrkinkokoisesta, paikalliseen ruokaan perustuvasta laaturavintolasta. SicaPelle syntyi siitä haaveesta.

Toisin kuin moni odotti, aivan Porvoon keskiaikaisen kivikirkon naapurissa Kirkkotorin laidalla sijaitsevasta liiketilasta ei tullut eläkeläisten suosimaa kahvipaikkaa tai klassista fine dining -ravintolaa.

-En oikeastaan edes pidä siitä sanasta, fun dining on enemmän meitä. Halusimme tehdä työtä modernilla ja energisellä viballa, mutta vanhaa kunnioittaen, Stenros sanoo.

Yksi paikka ei riittänyt ruokaravintoloiden makuun päässeelle tarmonpesälle. Puolitoista vuotta sitten syntyi ilmakuivattuihin liharuokiin erikoistunut Meat District.

-Olimme kierrelleet Etelä-Ranskassa, jossa lihaa raakakypsennetään niin, että siihen tulee voimakas ominaistuoksu. Mielestäni kukaan ei ollut tehnyt Suomessa ekologisesti tuotettua lihaa tällä tavalla. Siitä tuli Meat Districtin liikeidea.

Muualla Suomessa jyrää kasvisbuumi, ja teillä syödään kinkkua, possunpäitä ja luuydintä. Oletteko vastarannankiiskiä?

-Ehkä vähän, mutta tulee meillekin vegemenun syöjiä. Toki kate olisi kasviksissa parempi. Liha on kallista. Kun siitä lähtee pitkän varastoinnin aikana 30 prosenttia pois, meidän on vaikea saada hintamielikuvaamme alaspäin, Stenros nauraa.

Tulos tehdään heinä- ja joulukuussa

Porvoossa on SicaPellen ja Meat Districtin lisäksi kolmaskin pohjoismaiseen White Guide -ravintolaoppaaseen päässyt ravintola, Kai Kallion omistama Bistro Sinne.

Parhaimmillaan useat laaturavintolat tukevat toisiaan houkuttelemalla matkailijoita kaupunkiin. Toisaalta parhaan turistikauden mentyä Porvoossa on välillä hyvinkin hiljaista.

-Tavallisena lokakuisena tiistai-iltana saattaa olla vain kymmenen ruokailijaa koko kaupungissa. Vuoden tuloksesta ehkä 60 prosenttia tehdään heinäkuussa, se on hurja kuukausi. Joulukuusta on tosin tullut melkein heinäkuun veroinen, Stenros kertoo.

Porvoo

Juttusarjassa vieraillaan kuudessa pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa kaupungissa jututtamassa kiinnostavia ruokakasvoja sekä aistimassa ruokakulttuuria.
Tällä kertaa vierailtiin Porvoossa.
Aiemmissa osissa on käyty Kuopiossa ja Rovaniemellä. Ensi viikolla vuorossa on Turku.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti