Uutiset

Raasepori on pahin onnettomuus varusmiehille sitten vuoden 1991, jolloin Taipalsaaressa hukkui 7

Poliisin mukaan Raaseporin onnettomuudessa on kuollut neljä ihmistä ja sairaaloihin on viety yhteensä 11 loukkaantunutta, kertoo STT. Puolustusvoimien mukaan junan kanssa törmänneessä ajoneuvossa oli tiettävästi vain varusmiehiä kyydissä.

Tämänhetkisten tietojen valossa turma on näin ollen pahin Puolustusvoimille sattunut onnettomuus sitten vuoden 1991, jolloin Taipalsaaressa hukkui seitsemän varusmiestä.

Taipalsaaren onnettomuus sattui, kun miehistönkuljetusvaunu upposi ylittäessään noin neljä kilometriä leveää vesistöä. Vaunu oli kuormattu raskaasti, sillä kyytiin oli otettu viisi varusmiestä toisesta epäkuntoon menneestä vaunusta.

Peräpainon vuoksi onnettomuusvaunu vuoti ajon aikana vettä, joka painoi vaunun perää yhä syvemmälle ja lopulta vesi tunkeutui avoimista poistoilmasäleiköistä vaunuun upottaen sen sekunneissa.

Vaunun päällä olleet varusmiehet selviytyivät, mutta seitsemän sisälle jäänyttä Karjalan prikaatin varusmiestä hukkui.

MTV
selvitti viime vuonna varusmiesten kuolemia Puolustusvoimissa vuosina 1990-2015.

MTV:n selvityksen mukaan 25 vuoden aikana liikenneonnettomuuksissa kuoli yhteensä 63 varusmiesta. Toiseksi yleisin kuolinsyy oli itsemurhat, joissa kuoli 55 varusmiestä.

Tauteihin kuoli 12 varusmiestä ja muihin syihin 29. Muut syyt sisältää muun muassa ampumaonnettomuudet, joita sattuu harvoin. Taipalsaaren onnettomuus erottuu MTV:n kokoamista tilastoista poikkeuksellisena piikkinä.

MTV:n selvitys sisältää myös lomien aikana sattuneet kuolemantapaukset.

Yksi viime vuosien pahimmista ampumaonnettomuuksista sattui Rovajärvellä vuonna 2005.

Kranaatinheitinturmassa kuoli yksi varusmies ja viisi loukkaantui vakavasti. Räjähdysonnettomuus johtui kaksoislatauksesta, eli siitä, että kranaatinheittimen putkeen ladattiin toinen kranaatti ennen kuin sitä edeltävä laukaistiin.

Viimeisin varusmiehen hengen vaatinut ampumaonnettomuus sattui joulukuussa 2015 Hangon Syndalenissa, kun upseerioppilas luuli pimeätaisteluammunnassa varusmiestä maaliksi. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan harjoitus oli liian vaativa, sillä maalit ja varusmiehet näyttivät erehdyttävästi toisiltaan.

Myös reserviläisiä menehtyy silloin tällöin Puolustusvoimien palveluksessa.

Esimerkiksi viime vuonna Säkylän varuskunta-alueella Porin prikaatissa reserviläinen menehtyi kompastuttuaan ja jäätyään miehistönkuljetusajoneuvon alle.

Viime vuonna kuoli reserviläinen myös ampumatapauksessa Rannikkoprikaatin tukipataljoonan kertausharjoituksessa Upinniemessä. Puolustusvoimat ei kutsunut tapausta onnettomuudeksi, eivätkä viranomaiset epäilleet tapauksessa rikosta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic