Uutiset

Rahanpesun Virossa ilmiantanut: Danske Bank tarjosi rahaa vaikenemisesta, eikä ottanut vakavasti varoituksia

Danske Bankin entinen työntekijä Howard Wilkinson kertoi Tanskan parlamentille maanantaina, että pankin johto ei ottanut vakavasti hänen varoituksiaan rahanpesusta.

Danske Bankin osallistumisen rahanpesuun huomannut Howard Wilkinson kertoo, että pankki ei ottanut vakavasti hänen varoituksiaan. Danske Bank myös tarjosi hänelle rahaa vaikenemisesta.

Pankin entinen työntekijä Wilkinson kertoi asiasta kuulemisessa Tanskan parlamentissa maanantaina.

Danske Bankin Viron-konttorissa hoidettiin noin 200 miljardin arvosta epäilyttäviä maksuja vuosina 2007–2015.

Epäiltyä rahanpesua tutkitaan Tanskan ja Viron lisäksi Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Danske Bankin pääjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja ovat joutuneet jättämään tehtävänsä.

Howard Wilkinson veti Baltiassa Danske Bankin Markets-yksikköä vuosina 2007–2014. Hän kertoi Tanskan parlamentille, että huhtikuuhun 2014 mennessä oli selvää, että Danske Bankin johto ei ottanut vakavasti hänen varoituksiaan rahanpesusta.

– Nyt vuoden 2018 lopussa puhumme likaisesta rahasta vuosilta 2007–2015. Ei ole mitään mahdollisuutta, että mitään siitä rahasta saadaan jäljitettyä ja että kukaan rikollinen menettäisi senttiäkään, Wilkinson sanoi parlamentissa.

Wilkinsonin mukaan ”pankin johdossa oli omituinen kiinnostuksen puute” epäilyttäviin tapahtumiin Viron-yksikössä vuonna 2014.

Hän kertoo saaneensa lokakuun lopussa Danske Bankilta luvan puhua Yhdysvaltain viranomaisille.

Danske Bank on myöntänyt, että sen rahanpesun vastaiset toimet Virossa eivät riittäneet. Pankki julkaisi syyskuussa raportin, jonka mukaan johtokunta, hallituksen puheenjohtaja ja pääjohtaja eivät olleet rikkoneet laillisia velvollisuuksiaan.

Pankin mukaan ensimmäiset Viron-yksikössä rahanpesua käsitelleet tiedot lähetettiin muun muassa johtokuntaan joulukuun lopussa 2013.

Wilkinson kertoi parlamentille, että Tanskan finanssivalvonta FSA ei ollut ottanut yhteyttä häneen ennen kuin se julkaisi raporttinsa rahanpesuepäilyistä viime toukokuussa.

Wilkinsonin mielestä Tanskan pitäisi virallisesti tutkia, kuinka FSA toimi Danske Bankin Viron yksikössä vuodesta 2007, mukaan lukien vanhempien toimihenkilöiden toiminta.

Uusimmat

Fingerpori

comic