Uutiset

Rahanvaihto teki toimittajasta miljonäärin Venezuelassa: "Olo on kuin pankkiryöstäjällä"

Venezuelan Caracasissa juttukeikalla oleva Lännen Median toimittaja Maija Salmi sai viikonloppuna kouriintuntuvan todisteen siitä, miten huonossa jamassa korruption ja sekasorron vallassa oleva sosialistivaltio on.

Salmi päätyi pimeiden markkinoiden kautta suljettuun hotellihuoneeseen, jossa hänen eteensä levitettiin tukuittain rahaa – yhteensä yli miljoona bolivaria.

Virallisen vaihtokurssin mukaan Salmen saama summa vastaisi 118 820 euroa.

Kaikki alkoi siitä, kun Salmi halusi vaihtaa sata dollaria bolivareiksi. Valuutanvaihto virallisesti pankeissa tai valuutanvaihtopisteissä on poissuljettu vaihtoehto, koska niissä sadasta dollarista tarjotaan alle 5 000 bolivaria, eli summaa jolla saa reilun kilon banaaneja.

Näin Salmi kertoo kokemuksistaan Venezuelassa:

-Koska tarvitsen muutakin, minun on yritettävä vaihtaa rahaa mustassa pörssissä, jossa dollarista maksetaan 10 000–20 000 bolivaria päivästä riippuen.

-Paikallinen oppaani onnistuu löytämään useamman vaihtajan ja lähdemme kopioimaan seteleitäni. Jokaisesta dollarista on otettava valokopio, sillä pimeillä markkinoilla liikkuu paljon väärennettyä rahaa. Kopion avulla pystyn todistamaan setelini aidoiksi, jos vaihtaja saa muualta käsiinsä väärennettyjä seteleitä.

Salmen mukaan ongelmaksi muodostuu kuitenkin viikonloppu, sillä kenelläkään mahdollisista vaihtajista ei ole tarpeeksi käteistä rahaa ennen maanantaita.

Sunnuntaina toimittajaa yhtäkkiä onnistaa, kun hän keskustee hotellin aamiaisella ravintolan työntekijän kanssa, joka lupaa Salmelle rahaa seuraavaksi päiväksi. Salmen mukaan työntekijän vaihtohalukkuuteen vaikuttaa se, että hän antaa työntekijälle aspiriinia. Sitä ei ole saanut maasta lähes puoleen vuoteen.

Lopulta paikalle saapuu myös hotellinjohtaja, joka on kuullut Salmen ja työntekijän välisen keskustelun. Hotellinjohtaja käskee Salmen toimistoonsa kolmeksi iltapäivällä.

-Saavun paikalle sovittuun aikaan dollareiden ja niistä otettujen valokopioiden kanssa. Suljen oven perässäni ja pöydälle levitetään tukuittain rahaa: saan sadalla dollarilla 1,4 miljoonaa bolivaria. Kone laskee rahat puolestani ja tungen 20 setelinippua laukkuuni. Olo on kuin pankkiryöstäjällä, Salmi kuvailee.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic