Uutiset

Rahoitusalan lakko näkyy konttoreissa ja asiakaspalvelussa – tarkista pankkisi tilanne listalta

Rahoitusalan lakko sulkee konttoreita sekä pankkien asiakaspalveluyksikköjä torstaina sekä perjantaina. Valtakunnansovittelija Minna Hellen mukaan työriidan sovittelu jatkuu 2. tammikuuta, sillä sopua ei ole mahdollista löytää ennen torstaina alkavaa työnseisausta.

 

Työehtokiistan keskiössä ovat erimielisyydet viikonlopputyön ehdoista. Palkansaajat haluavat säilyttää viikonlopputyöt vapaaehtoisina ja paikallisesti sovittavina. Työnantajien ehdotus lähtee niin ikään vapaaehtoisuudesta. Mikäli halukkaita työntekijöitä viikonlopuille ei kuitenkaan löydy, työnantajat tahtovat oikeuden velvoittaa työntekijöitä työntekoon. Vastaava menettely on käytössä esimerkiksi vakuutusalalla.

Lisäksi kiistassa ratkotaan palkkaratkaisua ja pienempiä tekstikysymyksiä. Neuvotteluissa ei ole toistaiseksi päästy keskustelemaan juurikaan muusta kuin viikonlopputyön ehdoista. (LM 27.12.)

Lakkoon ovat menossa Ammattiliitto Pro:n, Ammattiliitto Nousun ja Danske Bankin henkilöstöyhdistyksen jäsenet. Yhdistyksiin kuuluu niin asiakaspalvelijoita kuin muita rahoitusalan työntekijöitä.

 

Viikonloppua vasten ajoittuva lakko sulkee useita konttoreita sekä joidenkin pankkien muita palveluita lähes viikoksi. Lakon ajaksi sulkeutuvat konttorit aukeavat uudelleen 2. tammikuuta.

Torstaille tai perjantaille sovittuja pankkiasiointiin liittyviä tapaamisia on jouduttu perumaan ja sopimaan toiselle ajankohdalle. Asiakkaita on kehotettu tarkistamaan oman konttorin aukiolotiedot esimerkiksi verkkosivuilta tai sosiaalisesta mediasta.

Lakon aikana tärkeimmät pankkipalvelut, kuten käteisautomaattinostot, korttimaksaminen sekä palkkojen, eläkkeiden ja laskujen maksaminen, pyritään turvaamaan. Myös verkkopankit toimivat normaalisti.

 

Häiriöitä ja viiveitä voi esiintyä esimerkiksi palveluiden toimivuudessa sekä asiakaspalvelun saatavuudessa. Verkkopalveluiden huollossa työskentelevät eivät pääsääntöisesti kuulu neuvotteluiden piiriin, mutta pankit ovat varoittaneet, että häiriöiden korjaamisessa voi siitä huolimatta kestää tavallista pidempään.

Nordean puhelinpalvelut sekä verkkoasiakaspalvelut ovat toiminnassa lakon ajan, joskin rajoitetuin palveluajoin sekä pienemmällä miehityksellä. Danske Bankissa, Aktiassa ja Osuuspankissa lakkoon menevät konttorityöntekijöiden lisäksi myös puhelinpalvelun työntekijät. S-pankki ja Oma Säästöpankki pyrkivät pitämään konttorinsa tai toimipisteensä auki.

Pankit ovat arvioineet, että lakko voi ruuhkauttaa palveluita vielä lakon loputtuakin.

 

Finanssiala ry varoittaa lisäksi poikkeustilanteissa tietojenkalasteluyritysten tyypillisesti lisääntyvän. Pankit eivät koskaan kysele asiakkailtaan maksukorttien tietoja tai verkkopankkitunnuksia. Liitto arvioi myös, ettei lakolla ole suoranaista vaikutusta pörssin toimintaan. Verkkopankin kautta tehtävien toimeksiantojen käsittelyssä sekä selvityksissä voi kuitenkin esiintyä viiveitä.

 

Työehtoneuvottelut jumiutuivat 20. joulukuuta, jonka jälkeen osapuolet eivät ole palanneet neuvottelupöytään. Loppuviikon lakon lisäksi on mahdollista, että työt seisahtuvat uudelleen tammikuun alussa 4.-5. tammikuuta.

Tällöin työseisaukseen osallistuisivat Ammattiliitto Pro:n, Ammattiliitto Nousun ja Danske Bankin henkilöstöyhdistyksen lisäksi myös Ylemmät toimihenkilöt YTN ry.

 

Päivitetty klo 14.17: Osuuspankki ilmoitti joutuvansa sulkemaan asiakaspalvelukanavansa lakon ajaksi.

 

Tarkista pankkisi tilanne
Nordean konttorit ovat pääsääntöisesti suljettu. Nordean ympärivuorokautinen asiakaspalvelu sekä yritysten asiakaspalvelut palvelevat rajoitetuin palveluajoin ja vajaalla miehityksellä.Osuuspankin konttorit ovat pääsääntöisesti suljettu. Konttoreiden aukiolosta tiedotetaan verkossa yksittäisten konttoreiden Facebook-sivuilla. Kaikki asiakaspalvelukanavat ovat myös suljettuna lakon ajan. Vakuutuspalvelut toimivat verkossa, mutta puhelinpalvelu on suljettu.Danske Bankin konttorit ovat pääsääntöisesti suljettu. Myös puhelinasiakaspalvelu on suljettu. Palvelut avautuvat uudestaan 2. tammikuuta.Oma Säästöpankki pyrkii pitämään suuren osan konttoreistaan auki myös työtaistelun aikana.Aktian konttorit sekä asiakaspalvelu ovat kiinni lakon ajan ja aukeavat normaalisti 2. tammikuuta.S-Pankin asiakaspalvelupisteet ovat auki S-ryhmän toimipaikoissa.Handelsbanken pyrkii palvelemaan pankkiasiakkaitaan normaalisti. Joissain palveluissa voi esiintyä häiriöitä ja viiveitä.Ålandsbankenin aukioloajat eivät todennäköisesti muutu lakon seurauksena. Tytäryhtiö Compass Cardin asiakaspalvelu on todennäköisesti suljettu. Joissain palveluissa voi esiintyä häiriöitä ja viiveitä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic