Uutiset

Rahoitusalan lakko on hyvin todennäköinen välipäivinä – enemmistö pankkikonttoreista suljettu

Rahoitusalan kaksipäiväinen lakko alkaa hyvin todennäköisesti torstaina 28. joulukuuta. Työehtokiistan osapuolet eivät ole olleet yhteydessä viime keskiviikon 20.12. tapaamisen jälkeen.

Silloin valtakunnansovittelija Minna Helle totesi, että ratkaisua työriitaan ei ole toistaiseksi näköpiirissä. Valtakunnansovittelijan mukaan osapuolten kannat ovat niin kaukana toisistaan, että tällä hetkellä ei ole edellytyksiä jatkaa neuvotteluja.

Kiistan pääsyy on se, että osapuolilla on hyvin erilaiset näkemykset viikonlopputyön teettämisen ehdoista

-Mitään uutta ei ole tapahtunut viime keskiviikon tapaamisen jälkeen. Vaikka valtakunnansovittelija johtaa neuvotteluja, kyllä minä pidän käytännössä varmana, että joulukuun 28. ja 29. päivän lakot toteutuvat, palvelualojen työnantajien Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo.

Myös työntekijöitä edustajan Ammattiliitto Pron finanssisektorin johtaja Antti Hakala pitää lakkoa hyvin todennäköisenä. Neuvotteluja on käyty lokakuusta alkaen ja Kujalan mukaan missään keskeisessä kysymyksessä ei ole edetty.

Seuraavaa sovittelutapaamista ei ole sovittu. Hakala painottaa, että Pro on kuitenkin valmis vielä keskustelemaan ehdoista keskiviikkona, jos valtakunnansovittelija kutsuu osapuolet kokoon.

-Me olemme aina valmiit neuvottelemaan, Hakala sanoo.

Lakko alkaa näillä näkymin 28. joulukuuta kello 6.00 ja päättyy 29. joulukuuta kello 23.59. Lakkoon ovat menossa Ammattiliitto Pro:n, Ammattiliitto Nousun ja Danske Bankin henkilöstöyhdistyksen jäsenet.

Seuraava laajempi työnseisaus on ilmoitettu alkavaksi 4. tammikuuta, jolloin se kestäisi myös vajaat kaksi vuorokautta.

S-pankin palvelupisteet ovat avoinna lakon aikana

Rahoitusalan kaksipäiväinen lakko sulkee suuren osan Suomen pankkikonttoreista 28–29. joulukuuta. Aarton mukaan jokainen pankki tiedottaa itse konttoriensa tilanteesta.

Osuuspankin viestintäjohtaja Carina Geber-Teir kertoo, että joitakin yhtiön konttoreita pyritään pitämään auki lakon aikana. Hänen mukaansa ajantasaisin tieto avoinna olevista osuuspankin konttoreista kannattaa tarkistaa yksittäisten pankkien Facebook-sivuilta.

-Asiakkaiden kannattaa varautua siihen, että konttorit ovat pääasiassa kiinni, Geber-Teir sanoo.

Myös Nordeasta tiedotetaan, että yhtiön pankkikonttorit ovat pääasiassa suljettuina mahdollisen lakon aikana. Nordeasta varoitetaan, että poikkeustilanteessa saattaa esiintyä tietojenkalastelua.

Oma Säästöpankki tiedottaa, että merkittävä osa yhtiön konttoreista on auki myös työtaistelun aikana. Aktian konttorit ja asiakaspalvelu ovat kiinni lakon aikana.

POP-pankki pyrkii pitämään osan konttoreista auki. Danske Bankit konttorit ja puhelinpalvelu ovat kiinni mahdollisen lakon aikana. S-Pankin asiakaspalvelupisteet S-ryhmän toimipaikoissa ovat auki normaalisti.

Aarton mukaan Verkkopankit, mobiilipalvelut ja kortit pyritään pitämään normaalisti toiminnassa lakon aikana. Käteisautomaateista voi nostaa rahaa työtaistelun aikana. Tarvittaessa käteistä voi nostaa myös kauppojen kassoilta.

-Jos jotain teknistä häiriötä tulee, vian korjaus voi kestää jonkin verran tavanomaista pidempään, Aarto sanoo.

Osuuspankin viestintäjohtaja Geber-Teir muistuttaa, että moni verkkopankkien huoltoon liittyvistä työntekijöistä ei kuulu rahoitusalan sopimusten piiriin.

Suurin kiista viikonlopputöistä

Rahoitusalan neuvotteluissa työntekijöitä hiertävät eniten viikonlopputyöt ja palkkaukseen liittyvät kysymykset.

-Työnantaja haluaa, että niin lauantaityö kuin sunnuntaityökin toteutetaan paikallisen sopimisen sijaan yksinomaan työnantajan määräyksellä. Työntekijät pakotetaan viikonlopputöihin ja samalla heikennetään edellytyksiä työn ja yksityiselämän yhteensovittamiselle, Hakala sanoo.

Työantajapuolen mielestä viikonlopputyö on ylivoimaisesti suurin kiista työehtoneuvotteluissa. Aarton mukaan yhä suurempi osa pankkien asiakkaista haluaa palvelua muina kuin perinteisinä pankkiaikoina arkipäivisin.

Vakuutusalalle tehtiin jo ratkaisu, jossa säännöllistä työaikaa voidaan sijoittaa maanantain ja sunnuntain välille.

-Viikonlopputöiden tekeminen perustuu ensisijaisesti vapaaehtoisuuteen. Jos vapaaehtoisia ei ole riittävästi, työnantajalla on oikeus ottaa loput henkilöt. Vastaava malli tulisi ottaa käyttöön myös pankkipuolella. Miksi se ei toimisi pankeissa, jos se kelpaa vakuutusalalle, Aarto ihmettelee.

Meneillään olevalla liittokierroksella palkankorotuslinja on muodostunut 3,2 prosenttiin. Prolle tämä sopii. Hakalan mukaan työnantaja ei kuitenkaan halua toteuttaa palkankorotuksia yleisen linjan mukaan.

-Työnantajat haluavat, että 60 prosenttia palkankorotuksista jaetaan työnantajan päättämänä ja vain 40 prosenttia tulisi alalla yleiskorotuksena, Hakala sanoo.

Aarton mukaan neuvotteluissa ei ole juurikaan keskusteltu vielä rahasta ja palkankorotuksista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic