Uutiset

Raimo Anderssonin murhasta syytetty oikeudessa: Luuli häätävänsä ulkopuolista Anderssonin kodista – "En ole pyrkinyt tappamaan"

Rikollisvaikuttaja Raimo Anderssonin murhasta syytetty Veli Matti Huohvanainen vetosi alkoholin aiheuttamiin heikkoihin muistikuviin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa torstaina.
Alamaailman vaikuttaja Veli Matti Huohvanainen (vas.) vastasi murhasyytteeseen Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa torstaina.

– En ole pyrkinyt tappamaan. Pahoinpidellyt olen.

Näin totesi murhasta syytetty Veli Matti Huohvanainen käräjäoikeudessa torstaina.

Syyttäjä vaatii Huohvanaiselle elinkautista vankeusrangaistusta rikollisvaikuttaja Raimo Anderssonin hengenlähtöön johtaneen väkivallanteon vuoksi. Murhasyytteen puinti alkoi torstaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla.

Andersson kuoli lauantaina 14. huhtikuuta 2018 kotonaan Vantaalla vietetyn illan päätteeksi. Vankilomalla ollut Andersson ja Huohvanainen olivat kolmannen ihmisen kanssa olleet ensiksi ravintolassa Helsingissä ja päättyneet jatkamaan iltaa Anderssonin kotiin Vantaan Viinikkalaan.

Oikeudessa Huohvanainen kuvaili, että illan aikana juotiin ja muisteltiin menneitä, ja Andersson oli myös puhunut omista henkilökohtaisista ongelmistaankin. Aamuyöllä Huohvanainen kertoi lopulta sammuneensa olohuoneen sohvalle.

Varhaisaamun tunteina Huohvanainen kuitenkin pahoinpiteli vakavasti Anderssonia muun muassa lyömällä tätä useasti nyrkein ja potkimalla tätä turvakengät jalassa.

Huohvanainen oli myös polttanut Anderssonia tupakalla ja tupakansytyttimellä. Syyttäjien mukaan talossa ei tapahtuma-aikana ollut enää muita kuin Huohvanainen ja Andersson.

Pahoinpitely oli alkanut aamuneljän jälkeen ja päättynyt ennen aamukuutta. Teosta suuri osa tallentui valtaosin Anderssonin kotipihaa kuvanneille valvontakameroille. Oikeus katsoi valvontanauhoja suljetuin ovin torstaina.

Syyttäjän mukaan Andersson oli pitkään kestäneen pahoinpitelyn aikaan puolustuskyvytön, teko oli tahallinen ja tehty erityisen raa’alla ja julmalla tavalla.

Kertoi luulleensa herättäjää ulkopuoliseksi

Huohvanainen on myöntänyt aiheuttaneensa väkivallallaan Anderssonin kuoleman mutta hän kiistää, että tarkoitus olisi ollut tämän tappaminen.

Huohvanainen kertoi oikeudessa heränneensä sohvalta siihen, että hänen kasvojaan alettiin läpsiä. Hän kertoi, kuinka hän hyökkäsi suoraan läpsijän kimppuun tunnistamatta, että kyseessä oli Andersson itse.

– Luulin, että se oli joku vieras henkilö, Huohvanainen sanoi.

Huohvanaisen mukaan hänen pyrkimyksenään oli häätää ulkopuolinen talosta. Hän vetosi oikeudessa usein alkoholin aiheuttamiin hatariin muistikuviin. Hän oli aloittanut edellisenä perjantaina juomisen jo puoliltapäivin.

Hän ei osannut myöskään sanoa, miksei ollut tunnistanut läpsijää Anderssoniksi.

– Olen sitä ihmetellyt ja hakenut syytä. En voi ymmärtää, hän sanoi.

Pahoinpitelyn jälkeen Huohvanainen oli kuitenkin kantanut miehen takaisin sisälle taloon. Syyttäjän mukaan väkivalta jatkui vielä asunnon sisällä, mutta Huohvanaisen puolustus kiistää tämän.

Huohvanainen kertoi hakeneen tuntemattoman miehen sisälle siksi, että ulkona oli kylmä ja miehellä oli pelkät housut päällä.

Oikeudessa Huohvavnainen kertoi, että oli pahoinpitelyn jälkeen pyytänyt ystäväänsä hakemaan hänet Helsinkiin. Sitten hän oli mennyt toisen ystävän luo nukkumaan.

Hän muisti, että oli yöllä pahoinpidellyt jonkun, mutta vasta poliisin kanssa keskusteltuaan hän kertoi ymmärtäneensä, että uhri oli hänen ystävänsä Andersson.

– En ole ylpeä tekemisistäni.

Anderssonin omaiset vaativat Huohvanaiselle myös rangaistusta törkeästä varkaudesta, koska Anderssonin koruja ja kelloa ei löytynyt. Huohvanainen kiistää varkauden.

Alamaailman vaikuttajia

Huohvanainen ja Andersson ovat molemmat olleet alamaailman pitkäaikaisia vaikuttajia, ja molemmilla on taustallaan henkirikoksia. Oikeudessa kävi myös ilmi, että he olivat pitkäaikaisia ystäviä.

Huohvanainen on aiemmin tuomittu kolmesta murhasta. Hän vapautui ehdonalaiseen vapauteen vuonna 2015. Nyt hän on ollut vangittuna siitä lähtien, kun hän ilmoittautui huhtikuussa 2018 poliisille Anderssonin pahoinpitelyn jälkeen.

Andersson oli puolestaan vankilomalla Riihimäen vankilasta, jossa hän istui tuomiota Helsingin Vuosaaressa vuonna 2003 tehdystä murhasta. Andersson oli yksi neljästä, jotka tuomittiin Volkan Ünsalin murhaamisesta.

Kihlakunnansyyttäjä Mika Appelsin totesi torstaina, ettei heillä ole aihetta epäillä, että kyse olisi alamaailman välienselvittely vaan pikemminkin humalassa tehty vakava pahoinpitely.

Oikeudenkäynti jatkuu vielä perjantaina, mutta oikeus antaa asiassa ratkaisun myöhemmin kansliatuomiona.

Korjattu 7.2.2019 kello 17.38: Huohvanainen vapautui ehdonalaiseen vapauteen 2015 eikä ehdonalaiseen vankeuteen, kuten jutussa alun perin luki.

Uusimmat

Fingerpori

comic