Uutiset

Raiskatuiksi joutuneet saavat tukikeskuksia ympäri maan

Suomen ensimmäinen seksuaalirikos-tukikeskus avattiin Naistenklinikalla Helsingin Meilahdessa toukokuun lopulla. Koko maan pilottina toimiva Seri-tukikeskus palvelee nyt Helsinkiä, Espoota ja Vantaata ja muidenkin Uudenmaan kuntien kanssa neuvotellaan. Samalla mallilla on tarkoitus lähivuosina perustaa 9-12 tukikeskusta eri puolille maata.

Nykytilanteeseen tukikeskus tuo huomattavaa parannusta, koska tukikeskuksesta seksuaalirikosten uhrit saavat kaiken avun saman katon alta.

Useimmissa kunnissa näytteet otetaan nykyisin terveyskeskuksen päivystyksessä tai kunnat ovat sopineet jonkin gynekologisen yksikön kanssa näytteiden ottamisesta.

– Se on ollut vain näytteiden ottoa, johon ei liity uhreille annettavaa tukea. Raiskatuksi joutuneet on opastettu hakemaan tukea vaikka järjestöistä kuten Raiskauskriisikeskus tukinaisesta, tukikeskuksen vastuulääkäri Leena Laitinen sanoo.

Kun on joutunut seksuaalisen väkivallan uhriksi, on vaikeaa alkaa etsiä avuntarjoajia vaikka internetistä. Tukikeskuksessa saman katon alla otetaan sekä näytteet että uhri pääsee keskustelemaan lääkärin ja kätilön lisäksi psykologin ja sosiaalityöntekijän kanssa.

– Tärkeää on, että meille voi tulla myös ilman, että tekee rikosilmoitusta. Täällä otetaan silti oikeuslääketieteelliset näytteet ja annetaan tukea toipumiseen, psykologi Pertti Hakkarainen sanoo.

Tukikeskukseen voi tulla yksin, poliisi voi tuoda sinne tai järjestöt ovat opastaneet tukikeskukseen.

Tukeminen alkaa jo lääkärin ja kätilön tavasta kohdata uhri. Työntekijöillä on pitkä kokemus seksuaalirikosten uhreista.

Pienillä paikkakunnilla terveyskeskuslääkärin kohdalle voi sattua harvoin seksuaalirikoksen uhri ja siksi hän ei ehkä osaa tarjota parasta mahdollista tukea uhrille. Keskuksen sosiaalityöntekijä Soile Kilpeläinen auttaa käytännön asioiden hoitamisessa. Jos uhri ei voi palata kotiin, katsotaan paikkoja, mihin voi mennä tai selvitetään perheen lasten tilanne, jos seksuaalinen väkivalta on tapahtunut parisuhteessa.

Taloudelliset asiatkin tulevat esiin, jos uhri ei voi trauman takia heti palata töihin tai kouluun.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic