Uutiset

Raiskauksen määrittelyä suostumuksen puutteen kautta vaativa kansalaisaloite tänään eduskunnassa – Hallitus ajaa jo samaa asiaa

Suostumus2018-kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle kesäkuussa, ja sen käsittely alkaa tänään lähetekeskustelulla eduskunnan täysistunnossa. Raiskauksen määritelmä pohjautuu suostumukseen jo useassa Euroopan maassa, kuten Ruotsissa.
Eduskunta käsittelee Suostumus2018-kansalaisaloitetta keskiviikon täysistunnossa. Arkistokuva vuoden 2018 ensimmäisestä täysistunnosta. Kuva: Joel Maisalmi
Eduskunta käsittelee Suostumus2018-kansalaisaloitetta keskiviikon täysistunnossa. Arkistokuva vuoden 2018 ensimmäisestä täysistunnosta. Kuva: Joel Maisalmi

Eduskunta käsittelee tänään kansalaisaloitetta, jonka tavoite on määritellä raiskaus rikoslaissa suostumuksen puutteen kautta. Nyt raiskaus määritellään Suomessa teossa käytetyn väkivallan tai uhrin vastustuskyvyttömyyden perusteella.

Suostumus2018-kansalaisaloite saavutti vaaditun 50 000 allekirjoittajan rajan viime vuoden lokakuussa, ja se luovutettiin eduskunnalle kesäkuussa.

Useat hallitusneuvotteluihin osallistuneista puolueista kannattivat samaa muutosta. Lopulta keväällä neuvoteltuun hallitusohjelmaan kirjattiin, että suostumuksen puute lisätään raiskauksen määritelmäksi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp.) kertoi heinäkuussa Lännen Medialle, että suostumusperusteista raiskauslainsäädäntöä valmistelevan työryhmän odotetaan saavan työnsä valmiiksi ensi keväänä

Jo edellisen hallituksen oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) käynnisti työryhmän selvittämään sitä, että suostumuksen puute kirjattaisiin raiskauksen määritelmäksi.

Kansalaisaloitteen mukaan suostumuksen puutteen kirjaaminen raiskauksen pääkriteeriksi selkeyttäisi huomattavasti rikoksen tunnistamista ja samalla kynnys rikoksen ilmoittamisesta laskisi.

Suostumus2018 -kansalaisaloite on lähetekeskustelussa tänään eduskunnan täysistunnossa, joka alkaa kahdelta iltapäivällä.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) johtama hallitus suunnittelee koko seksuaalirikoksia koskevan rikoslain luvun uudistamista. Laki on hallitusohjelman mukaan määrä uudistaa niin, että se huomioi paremmin yksilön itsemääräämisoikeutta.

Suostumus peruste jo monessa maassa

Myös YK:n naisten oikeuksien sopimusta valvovan CEDAW-komitean mukaan Suomen tulisi poistaa laista vaatimukset, joiden mukaan loukkaava seksuaalinen teko tehdään voimaa käyttämällä tai sillä uhkaamalla.

CEDAW-komitea kehottaa määrittelemään loukkaavan seksuaalisen teon uhrin suostumuksen mukaan.

Kansalaisaloitteessa huomautetaan, että suostumuksen puuttumista raiskauksen kriminalisoinnin peruselementtinä ovat painottaneet Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, Kansainvälinen rikostuomioistuin ja Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä.

Raiskauksen määritelmä pohjautuu suostumukseen jo nyt Belgiassa, Kyproksella, Irlannissa, Luxemburgissa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Islannissa ja Ruotsissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic