Uutiset

Raiskauksen uhri vapautettiin syytteestä hänen vauvansa kuoltua

El Salvadorissa on maailman ankarimpiin kuuluvat aborttilait.
Evelyn Hernández oli liikuttunut kuultuaan tuomarilta vapauttavasta päätöksestä El Salvadorin Ciudad Delgadossa maanantaina. Kuva: Rodrigo Sura
Evelyn Hernández oli liikuttunut kuultuaan tuomarilta vapauttavasta päätöksestä El Salvadorin Ciudad Delgadossa maanantaina. Kuva: Rodrigo Sura

Nuori raiskauksen uhri, jonka epäiltiin tehneen abortin ja jonka lapsi löydettiin kuolleena käymälästä on vapautettu murhasyytteestä El Salvadorissa.

21-vuotias Evelyn Hernández on aina vakuuttanut syyttömyyttään. Hän sanoi ettei hän tiennyt olleensa raskaana ja että hän meni tajuttomaksi synnytyksen aikana.

Asiasta kertoivat BBC ja Guardian-lehti.

Syyttäjät olivat vaatineet naiselle 40 vuoden vankeustuomiota tässä Keski-Amerikan maassa, jossa on yhdet maailman ankarimmista abortin vastaisista laeista.

Abortti kielletty kaikissa tapauksissa

Abortti on maassa kielletty kaikissa tapauksissa ja siihen syyllistyneet saavat vankeustuomion, jonka pituus vaihtelee kahdesta vuodesta kahdeksaan.

Hernándezin tapausta on seurattu tarkkaan El Salvadorissa ja maailmalla, naisoikeusaktivistit ovat vaatineet hänen vapauttamistaan.

Hernández on ollut vankilassa jo 33 kuukautta, hän on kärsinyt 30 vuoden tuomiota, jonka hän sai aiemmassa oikeudenkäynnissä. Viime helmikuussa hänen tuomionsa kumottiin todisteiden puutteessa ja uusi oikeudenkäynti määrättiin.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kun tällaisessa asiassa on El Salvadorissa uusi oikeudenkäynti.

– Luojan kiitos oikeus toteutui, Hernández sanoi Guardian-lehden mukaan tuomion julistamisen jälkeen. Hän oli silminnähden liikuttunut kuten myös kymmenet naiset, jotka seurasivat oikeudenkäyntiä paikan päällä.

– Kiitän myös teitä jotka olette täällä, hän jatkoi.

– Me teimme sen, naiset huusivat.

Hernández kiitti myös ulkomaalaisia diplomaatteja, jotka ovat seuranneet oikeudenkäyntiä tarkasti.

Tuomari: Ei pystytty todistamaan rikosta

Hernándezin sikiö oli 32 viikon ikäinen vuonna 2016 kun hän tunsi kovia vatsakipuja ja synnytti lapsen ulkokäymälässä. Vessan pytystä löydetty vauva todettiin myöhemmin kuolleeksi. Hernándezin äiti löysi tyttärensä tiedottomana vessan vierestä ja tytär sanoi, ettei hän tiennyt olleensa raskaana.

Molemmat naiset kiistivät tietäneensä, että vessan pytyssä oli sikiö. Syyttäjät eivät uskoneet heitä ja Hernández sai syytteen.

Kuolinsyytutkijat eivät pystyneet sanomaan, kuoliko vauva kohdussa vai vessan pytyssä.

Uusintaoikeudenkäynnissä Hernándezia syytettiin siitä, että hän ei ollut suojellut sikiötään.

– Uskomme että tuomari on ollut hyvin oikeudenmukainen tuomiossaan, sanoi puolustusasianajaja Bertha Maria Deleon.

– Hänen mukaansa ei voitu todistaa rikosta ja siksi hän antoi vapauttavan päätöksen.

Jutussa korjattu sikiön iäksi 32 viikkoa.

Uusimmat

Fingerpori

comic